Bok 1 i Bergtatt-serien
Sjanger: Fantasy (ungdom)
Utgitt: 2014
Format: Innbundet
Illustrert av: Andreas Fyrileiv
Forlag: Schibsted
ISBN: 9788251656832
Sider: 173
Kilde: Anmeldereksemplar
Les utdrag

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Forlaget om boka:
Einar sliter. På skolen må han gjemme seg for ikke å bli mobbet, og faren forsvinner hjemmefra til alle døgnets tider, visstnok for å jobbe. En dag blir den hyggelige gamle nabodamen drept – det ser ut som et rovdyr har tatt henne. Men når Einar oppdager at kjelleren hennes rommer en skjult portal, blir det begynnelsen på en dramatisk reise tilet annet rike. Langt inne i fjellet, hvor dverger og troll kjemper på liv og død, skal Einar oppdage sannheten om seg selv. Bergtatt er en eventyrlig spennende roman for lesere fra 10 år, den første i en planlagt trilogi. Her møter klassisk fantasy norrøn mytologiog norsk folketro. Spenning og action blandes med humor og varme. Romanen var blant stipendvinnerne i Schibsted Forlags manuskonkurranse for barne- og ungdomslitteratur i 2011.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Norsk fantasy er i vinden om dagen. I Fyrileivs univers er det trollene og den norrøne mytologien som brukes som plattform. Einar er den typiske usannsynlige helten. Han er nerden. Mobbeofferet. Outsideren. Faren hans er geolog og jordskjelvforsker, og Einar har arvet interessen for steiner. Men når nabodama blir funnet drept og Einar oppdager at hun har intet mindre enn en hemmelig portal i kjelleren, så blir det andre boller. Det viser seg nemlig at Einar er litt mer spesiell og sentral enn det livet har overbevist ham om så langt.

Fyrileiv har lagt seg på en klassisk linje. Det er ingen dårlig idé, for det funker. Det er lett å like Einar, han er en ganske standard utgave av den usannsynlige helten. Vi opplever den klassiske dannelsesreisen for den usannsynlige helten – fra null selvtillit til sentral helteskikkelse. Det går jo ikke an å ikke like sånt. Det er en grunn til at det har blitt klassisk.

Illustrasjonene er det Andreas Fyrileiv som står for, og de er knallfine.

Språklig tar ikke Fyrileiv noen store sjanser, han bruker en ganske enkel og rett frem tone. Stemmene til karakterene kjennes også troverdig for min del (minner litt om stemmene i Mostues Den siste magiker), men det er et eller annet ved den språklige siden som gjør at til tross for at handlingen kan sies å være rimelig actionfylt og heseblesende til tider, så øker ikke pulsen min i takt med dette. Selve engasjementet mitt holder seg på omtrent samme nivå enten Einar snakker med faren eller er midt i en kamp mellom dverger og troll. Jeg skulle ønske det språklige hang tettere sammen med handlingen. Kan det kanskje være at forfatteren begynte å føle at han hadde det travelt med å fullføre fortellingen over et visst antall sider? Jeg var mer på bølgelengde med boka i begynnelsen enn avslutningen.

Jeg vil tro dette er et godt sted å begynne om man er litt fersk innen fantasy. Fyrileiv tar utgangspunkt i norsk og norrøn folketro, og bruker det på en rimelig frisk måte. Selv om den ikke er blant de mest uforutsigbare fantasy-romanene jeg har lest. Når jeg ser på kartet som er trykket i boka (all fantasy burde ha kart!) kjenner jeg at jeg blir litt ivrig etter å lese videre på serien. Forhåpentligvis vil den språklige siden utvikle seg med de neste bøkene. Jeg lar tvilen komme serien til gode!

kortsagt-bergtatt

Andre bloggere om boka:
Flukten fra virkeligheten
Bokelskeren
Hysj! Lesing pågår

Om forfatteren:
Martin Fyrileiv (f. 1977) er født og oppvokst i Namsos. Han var en periode i forsvaret og har hatt flere oppdrag som feltarkeolog, men er nå tilbake i Namsos der han jobber som lærer ved Høknes barneskole. Han ble en av stipendvinnerne i Schibsted Forlags manuskonkurranse for barne- og ungdomslitteratur i 2012.
Hjemmeside | twitter | goodreads