Når NBU-styret samlast til det første ordinære møtet etter årsmøtet, er det tre nye representantar med, Linn T Sunne, Kristian Kapelrud og Elen Betanzo. Her kan du lesa litt om kven dei er, og kva dei vil.

linn-300x180Linn T. Sunne (1971) bur på Dokka. Ho er utdanna lærar og arbeider i halv stilling på Dokka barneskole. Ho har skrive bøker både på bokmål og nynorsk, og har fått Brageprisen to gonger, for «Happy» (2007) og «Lille Ekorn» (2012).

–  Kvifor sa du ja til å sitja i styret?

– Jeg føler ofte at kontrakter og avtaler kan være vanskelige å forstå. Jeg har lyst til å bli litt klokere og få mer oversikt på det feltet! Det er mange endringer for oss forfattere for tida, og nettopp i slike tider er det viktig å stå sammen og stå på.

– Ei spesiell sak du er opptatt av?

– Jeg har et stort hjerte for de smale bøkene, at de skal nå fram til leserne sine og at det fortsatt skal være rom for å skrive dem.

– Kva liker du best å gjera når du ikkje skriv eller arbeider med styresaker?

– Bake kaker, spise dem, gå tur eller spille slåball.

– Kva for bok drøymer du sjølv om å skrive?

– Den neste boka mi.

– Kva for barne- eller ungdomsbok har gjort mest inntrykk på deg?

– Det er mange! Aller kjæreste søster av Astrid Lindgren var helt magisk for meg da jeg var liten. Jeg har nok lest mange bøker etter det som har vært bedre, men den mytiske stemningen i Aller kjæreste søster er fremdeles noe jeg kan lengte til.

Kristian Kapelrud (1972) bur på Ottestad. Han har gjeve ut seks bøker, dei tre seinaste romanene, «Tegnets forsvarere», er i fantasy-sjangeren, dei er også publiserte i Storbritannia. Kapelrud er også grafisk designar. Han har vore NBU-medlem sidan 2008.Kapelrud-Kristian_productimage

– Kvifor sa du ja til å sitja i styret?

– Jeg tror det blir en spennende utfordring. NBU er en hyggelig og levende forening med aktive medlemmer, og den spiller en viktig rolle i å fremme barne- og ungdomslitteratur i Norge.

– Ei spesiell sak du er opptatt av?

– Det er vanskelig å livnære seg av å være forfatter i et lite land som Norge, uavhengig av hvor dyktig man er. Derfor håper jeg vi klarer å opprettholde og forbedre kårene for norske forfattere. Jeg er også opptatt av å styrke skolebibliotekene. Viktigheten av å lese og utvikle fantasien og kreativiteten i ung alder kan ikke undervurderes. De bøkene jeg selv husker best, er de jeg leste som ung. De satte dypest spor.

 – Kva liker du best å gjera når du ikkje skriv eller arbeider med styresaker?

– Å slappe av med familien er både godt og nødvendig i en ellers travel hverdag. Jeg arbeider også som grafisk designer, så en del tid går jo til det. I flere år har jeg i tillegg reist mye rundt på skolebesøk med bøkene mine, men har nå tatt en pause fra det.

– Kva for bok drøymer du sjølv om å skrive?

– Jeg har bestandig vært glad av fantasy. Derfor er det ikke usannsynlig at også neste prosjekt blir i den samme sjangeren.

 – Kva for barne- eller ungdomsbok har gjort mest inntrykk på deg?

– Det må nok være bøkene om Narnia. Faren min leste bøkene høyt for meg og søsteren min da jeg var 12-13 år. På grunn av Narnia ønsket jeg selv å skrive fantasy 20 år senere. Men det var spenningsbøkene av Alistair MacLean som åpnet bøkenes verden for meg, og som skapte en lyst til å lese selv. Hos mange unge er leselysten en skjør gnist som vi må beskytte. Derfor mener jeg det er viktig at de får hjelp til å finne bøker de liker. Da kan denne gnisten blafre opp – slik jeg erfarte.

ElenPortrettElen Betanzo (1984) er frå Stavanger og bur i Oslo. Ho har gjeve ut tre ungdomsromanar og ei lettlestbok, og går for tida på forfattarutdanninga til Norsk Barnebokinstitutt. Betanzo sit også i redaksjonen til nettstaden ubok.no. Ho har vore medlem i NBU sidan 2010.

–  Kvifor sa du ja til å sitja i styret?

– Fordi jeg vil være med å gjøre en innsats for barne- og ungdomslitteraturen her til lands. Og fordi jeg er opplært til å si ja til småskumle utfordringer.

– Ei spesiell sak du er opptatt av?

– At barn og unge i hele Norge skal ha tilgang til et bredt og variert utvalg av barne- og ungdomsbøker formidlet til dem på best mulig vis.

–  Kva liker du best å gjera når du ikkje skriv eller arbeider med styresaker?

–  Lese, såklart! Lese, lese, lese.

– Kva for bok drøymer du sjølv om å skrive?

– Jeg drømmer om å skrive dikt.

– Kva for barne- eller ungdomsbok har gjort mest inntrykk på deg?

– Vi kaller ham Anna av Peter Pohl. Jeg leste den da jeg var elleve år, og den rystet meg. Husker fortsatt de siste ordene i boka: «Verden vil aldri bli bedre». Mørke saker.

Ny vara i styret er Anna Fiske (1964), illustratør, bildebokforfattar og teikneserieskapar. Ho er opphavleg svensk, men har budd i Norge sidan 1994.

Frå det gamle styret sat Ragnar Aalbu på val, han vart attvald. Dei som ikkje stod på val var leiar Bjørn Ingvaldsen, vidare Aina Basso og Magnhild Bruheim.

Dei som gjekk ut, var Annine Quale (tekte seg før årsmøtet), Hilde Hagerup og Sigbjørn Mostue.

Det litterære rådet blir presentert seinare.