Undertittel: Drømmekokebok
Sjanger: Bildebok/barn
Utgitt: 2014
Format: Innbundet/spiral
Illustrert av: Isol
Oversatt av: Signe Prøis
Forlag: Cappelen Damm
ISBN: 9788202427719
Sider: 28
Kilde: Kjøpt selv

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Forlaget om boka:
Nokturne er en helt unik utgivelse, en drømmekokebok hvor leseren får forslag og oppskrifter på spennende drømmer. «En kjedelig drøm er en bortkastet natt» står det i denne boka, som gir deg drømmeforslag som «Drømmen til døren som ikke må åpnes», «Drømmen om å være en annen», «Drømmen under vann» og mange andre drømmer.
Illustrasjonene i Nokturne er delvis trykket med fluoriserende farger, slik at deler av illustrasjonene på sidene lyser i mørket og avslører mye du ikke ser når du blar i boka på vanlig måte. En spennende og annerledes bildebok! Den argentinske bildebokkunstneren ISOL har utgitt ca 20 bildebøker, og er oversatt til mange språk. Hun ble tildelt ALMA-prisen (Litteraturpriset til Astrid Lindgrens minne) 2013.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Drømmekokebok? Selvlysende bilder? Selvsagt måtte jeg kjøpe denne…

20140329_1511422

Isol har laget noe unikt og originalt her. På overflaten ser boka ganske ordinær ut, med enkle, fine illustrasjoner og enkle titler av denne typen:

20140329_151121
Boka er designet på en måte som gjør at den står selv, og det er selvsagt fordi hele greia med denne boka er at den skal stå på nattbordet når du har lagt deg og skrudd av lampa. Magien – eller drømmene – dukker nemlig opp da. Oppskriften er enkel… Velg en side, sett den i skarpt lys i noen minutter, sett den opp og slå av lyset. En helt annen side av den illustrasjonen du ser mens lyset er på åpenbarer seg. Og vips så har du oppskriften på en drøm. Lånte et eksempel fra Dagbladet for å vise frem:

Foto: Nina Hansen

Foto: Nina Hansen

Jeg har ikke en gang sett alle de selvlysende illustrasjonene enda. Kokeboka anbefaler tross alt bare én drøm per natt. Jeg ble så glad av denne boka – så innovativ og sjarmerende. Dette er en sånn type bok som viser hvor mye papirbøkene har å by på til tross for at e-bøkene blir stadig mer populære. Vanskelig å peke på noe negativt her. Leseren (seeren?) får 11 fortellinger fortalt nesten helt uten ord, og har til og med plass helt til sist til å tegne sin helt egen drøm. Her legges det opp til at leseren skal spinne videre på egen hånd. Det funker som bare det. Anbefales varmt videre.

kortsagt-drømmekokebok

Om forfatteren:
Marisol «Isol» Misenta (f. 6 mars 1972) er en argentisk barnebokforfatter og sanger. Hun bor i Buenos Aires, der hun også ble født og vokste opp. Hun studerte for å bli kunstlærer ved Escuela Nacional «Rogelio Yrurtia», og kunst ved Universitetet i Buenos Aires. Etter å ha jobbet som lærer en stund, ble hun illustratør og barnebokforfatter på heltid. Hun debuterte i 1997 med Vida de perros (et hundeliv). Siden da har hun både skrevet selv og illustrert andre forfatteres tekster. I 2013 mottok hun den prestisjetunge Litteraturpriset til Astrid Lindgrens minne (ALMA).
Wikipedia | blogg | goodreads