– Egentlig var det en katt som sa jeg burde begynne å skrive. Det seier Ingeborg Kringeland Hald, ei av tre forfattarar som vart votert inn som nye medlemmer i mars.

Ingeborg Kringeland Hald har skrive to barnebøker. Albin Prek (2010), som handlar om ein flyktninggut, vart nominert til Brageprisen og Kulturdepartementets debutantpris, og i tillegg vald ut som leselystbok. Gullkalven kom rett før jul i fjor. Den handlar om forholdet mellom to fetterar, den eine kjem frå Oslos beste vestkant, den andre kjem frå Karmøy og har foreldre som prøver å leva som om dei levde i vikingtida. Settingen er vikingfestivalen på Karmøy og eit rollespel som handlar om ei gammal segn frå folkevandringstida.

– Kvifor valde du skrive for barn/ungdom?

– Det var vel sånn at historiene valgte meg og passet for barn og ungdom.

– Kvifor ville du bli forfattar?

– Jeg har alltid likt å skrive, men egentlig aldri drømt om å bli forfatter. Jeg er egentlig markedsøkonom, tidligere fikk jeg tilfredsstilt skrivelysten gjennom jobben, type kundemagasiner, reklametekster etc, men da jeg flyttet tilbake til Haugesund og fikk barn begynte jeg å skrive for meg selv, vel, egentlig var det en katt som sa jeg burde begynne å skrive.

– Er det noko sak du er spesielt opptatt av som forfattar?

– Jeg er jo veldig fersk som forfatter, så jeg er ikke helt inni hvordan alle systemene rundt det å være forfatter fungerer. Men som markedsfører er jeg forundret over at det i det hele tatt er mulig å selge noe som ikke viser igjen i butikken eller kanskje ikke er der i det hele tatt.

– Kva likar du best å gjera når du ikkje skriv?

– Når jeg ikke skriver, er jeg i hagen og graver i jorden, og drømmer om å få utgi en hagebok jeg jobber med. Det viser seg at det ikke er så enkelt, det er visstnok bare kjendiser som får gi ut hagebøker. Jeg liker også å gå på loppemarkeder for å se om jeg finner noe gammelt «skrot». Om sommeren er jeg mye i Valdres der vi har hytte, det hender jeg har med jobben opp dit også. Den norske handlingen i Albin er lagt til fjellet i Valdres.

– Kva forventningar har du til NBU?

– Jeg tenker at jeg gjennom å være medlem i NBU kan få en bedre innsikt i hvordan systemene rundt det å være forfatter fungerer.