Camilla Kuhn, , Jill Moursund, Elisabeth Moseng og Hilde Hodnefjeld.

Camilla Kuhn, , Jill Moursund, Elisabeth Moseng og Hilde Hodnefjeld.

Jeg var så heldig å få et av NBU`s Bolognastipend i år, så her kommer som seg hør og bør en aldri så liten rapport fra Bologna.

”Det må være henne,” tenker jeg om den veldig lykkelige unge damen i setet tvers ovenfor meg i ventehallen i Wien. Hun er Russisk, eller snakker i hvert fall sånn russiskaktig, så er hun så liten og vever og flankert av folk som gratulerer og håndhilser med profesjonell avstand, og de er helt klart på vei til Bologna for å ta imot en pris. Og hun har definitivt akkurat vært hos frisøren. Stram, moderne potte.

Jepp, intuisjonen min er bare helt genial, tenker jeg: Det er helt klart den russiske illustratøren til ”Halens historie”, Cappelen Damms egen Bologna Ragazzi Prima Opera-prisvinner av året, tenkte jeg.

Så jeg stusser jo litt, da, når de presenterer en HELT annen dame der oppe på scenen i et av messeteltene et halvt døgn senere. DETTE er illustratøren av Halens historie, sier de. Jeg blir rett og slett litt irritert, og bestemmer meg for at jeg ikke skal like boken. Men hun har i det minste samme sveis. Stram, moderne potte. Det var nok DEN som intuisjonen min hadde fanget opp. Jo, intuisjonen min er bare helt genial. Ja, og boken er for resten ganske fin. Det skal a´ ha.

Men det er heller smått med illustrasjoner fra boken som blir vist på storskjermen, faktisk bare to. Så jeg setter sporenstreks i gang med det som jeg stort sett skal komme til å bedrive tiden med de neste tre-fire dagene: Gå og bla i bøker, særlig billedbøker og ekstra mye i de som vant prisene.

Dette er noe av det jeg observerte og erfarte:

– Folk fra Irland er veldig joviale.

– Taiwan og Sør-Korea er suverent gode på omslag. Og vakker bokinnbinding. Teksten skjønte jeg ingenting av, men pen var den.

– Alle barnebøker i Iran har tilsynelatende samme blekke-format, tynn, myk og veldig glossy.

– Illustratørene til Vakttårnet er skikkelig populære i Sør-Afrika. Og alt som ser ut som om det kunne ha noe med Afrikansk billedtradisjon å gjøre, – er skikkelig upop. I Sør-Afrika.

– I Saudi-Arabia kan barna velge mellom å lese biografier om Abdullah bin Abdul Aziz al-Saud, altså kongen av Saudi-Arabia, eller bøker om sharia.

– Juryen til Bologna Ragazzi-prisene liker veldig godt 50-, 60- og 70-talls-retro. Og store hvite flater. Og de liker best bøker som ikke nødvendigvis er så kule for barn. Bortsett fra Halens Historie, DEN er morsom for barn!Bologna2

Og som vi alle vet: Det er mye fint og freskt som kommer fra Norge! Men sannelig er det mye fint og freskt som kommer fra veldig mange andre land også! (Bortsett fra, kanskje, fra Saudi-Arabia.)

Takk for stipend NBU!

Camilla Kuhn