Sjanger: Barn/billedbok
Utgitt: 2012
Format: Innbundet
Oversatt av:
Forlag: Aschehoug
ISBN: 9788203254789
Sider: 69
Kilde: Kjøpt selv

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Forlaget om boka:
Det er en kunst å stille spørsmål uten samtidig å antyde svarene. Denne kunsten mestrer Jostein Gaarder til fulle. «Det spørs» er en vakker bildebok til refleksjon og ettertanke. En liten gutt er på reise. Alene i et åpent landskap. Det er en reise i tanker og drøm. Det handler om å miste noe, men også om å forstå det mytiske og magiske ved å være menneske. Jostein Gaarders filosofiske spørsmål flettes sammen med Akin Düzakins bilder til en fortelling om vennskap, kjærlighet og sorg – og om det å våge å leve sitt eget liv.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Jostein Gaarder har en spesiell plass i manges hjerter. Han har en egen evne til å formidle filosofi og inspirere folk til å tenke videre på egen hånd. Det spørs er en rendyrket, slik bok. Minimalistisk og med et eneste mål: få folk til å tenke selv.

1
2

Bildene og spørsmålene forteller en vag historie om en gutt på en reise. Han mister antakeligvis et eller annet. Han møter noen. Han lurer på om han husker riktig, og om ting som har skjedd virkelig blir borte. Hele tiden lurer han på ting knyttet til hva det er å være menneske. Og for meg var spørsmålene som ble stilt mer viktige enn historien som utspiller seg i bakgrunnen.

3
4

Akin Düzakin var ny for min del. Illustrasjonene hans er vakre – de har en type dus magi ved seg som passer perfekt til spørsmålene som stilles ved siden av. Dette er en sånn type bok man kan få noe ut av uansett alder. Man trenger ikke være liten for å filosofere over hva det beste i livet er, eller hva som skjer når man dør, eller om vi er alene i universet.

5
6

kortsagt-detspørs

Om forfatterne:
Jostein Gaarder (f. 1952) er en norsk forfatter. Han ble født inn i en litterær familie: både faren og moren var rektorer, sistnevnte var også barnebokforfatter. Broren Helge er produsent og tekstforfatter. Gaarder er cand.mag fra UiO, og underviste noen år i videregående skole før han ble i 1981 ble ansatt som lærer i filosofi ved Fana folkehøgskole. Ti år senere sluttet han for å være forfatter på heltid. Han har flere utgivelser på samvittigheten, men fikk bred internasjonal oppmerksomhet for Sofies verden (1991)- ei ungdomsbok om filosofiens historie. Romanen er oversatt til 54 forskjellige språk og trykket i rundt 30 millioner eksemplarer. Gaarder har dessuten gjennom flere år engasjert seg for blant annet miljø og menneskerettigheter.
Wikipedia | Store norske leksikon | goodreads


1327.Forfatterbilde_fil.orgAkin Düzakin (f. 1961) er en norsk-tyrkisk illustratør. Han ble født i Gaziantep i Tyrkia, men har bodd i Norge siden 1987. Han har utdannelse i industridesign og arkitektur fra Ankara, samt Statens håndverk og kunstindustriskole i Oslo. Han har illustrert en rekke barnebøker, og har fått flere priser – blant annet Brageprisen i 1995 og 1997 for bøkene Tvillingbror og Tvillingsøster av Liv Marie Austrem. Han er kjent for vakre akrylmalerier og poetiske, lett naivistiske motiver. Düzakin regnes som en av Norges fremste barnebokillustratører. Han bor og jobber i Son i Akershus.
Wikipedia | hjemmeside | goodreads