Sjanger: Krim
Utgitt: 2014
Format: Lydbok
Lest av: Karl Prekopp, Imogen Church
Forlag: Audible
ASIN: B00INYYBOQ
Spilletid: 8 timer, 50 minutter
Kilde: Kjøpt selv
Hør utdrag

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Forlaget om boka:

Three women have been found brutally murdered in south London, the victims only feet away from help during each sadistic attack. And the killer is getting braver… Sarah Grainger is rapidly becoming too afraid to leave her house. Once an outgoing photographer, she knows that someone is watching her. A cryptic note brings everything into terrifying focus, but it’s the chilling phone calls that take the case to another level.
DI Mike Lockyer heads up the regional murder squad. With three bodies on his watch, and a killer growing in confidence, he frantically tries to find the link between these seemingly isolated incidents. What he discovers will not only test him professionally but will throw his personal life into turmoil, too.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Er det noe man kan si med sikkerhet når det gjelder denne sjangeren, er at det produseres bøtter og spann av bøker som funker helt ok som underholdning der og da, men som like fort glir ut av hukommelsen uten å ha gjort varig inntrykk. Dette var en sånn roman, selv om den skal ha skryt for å håndtere det krypende ubehaget på en god måte.

En skummel morder er løs i London – en morder av typen som voldtar og dreper kvinner rett i nærheten av folksomme steder der de kunne ha fått hjelp bare de hadde ropt. Og det er Mike Lockyer som får i oppgave å lede etterforskningen. Hva er linken mellom disse unge, pene kvinnene? Hva er årsaken til at morderen tar slike vanvittige sjanser – og hvordan klarer han det?

Samtidig kjenner Sarah Grainger ubehaget på kroppen. Noen følger etter henne. Det er noen som ringer henne – som vet hvor hun er og når hun er der. Og hun får ingen god følelse av det. Men politiet gir inntrykk av å ikke høre etter. Dessuten har hun vært treig til å kontakte dem. Hun tenkte ikke engang over det i begynnelsen. Men nå er hun redd. Så redd at hun ikke lenger klarer å forlate hjemmet sitt. Heldigvis er det et par etterforskere som fatter interesse for saken hennes.

Spørsmålet er bare om de finner stalkeren hennes i tide.

Ubehagelig premiss. Dette er et fryktinngytende tema for mange, kanskje særlig kvinner? Tanken på at noen blir besatt av deg og er villig til å gjøre – og ofre – alt for å få tak i deg, enten det er en eller annen forvridd versjon av kjærlighet som er drivkraften, eller rent hat. Forfatteren formidler dette ubehaget på en god måte, og klarer å gi leseren det ekstra insentivet til å se seg over skulderen en gang til (til tross for oppfordringen i tittelen).

Donoghue har gjort det klokt i å vinkle det på den måten hun har gjort – med to fortellerperspektiver, der vi får innsikt i politietterforskningen gjennom den ene, og perspektivet til et potensielt offer gjennom den andre. Vi vet hva politiet vet, vi vet hva dama vet, og vi vet hva de ikke vet om hverandre. Det øker intensiteten (og pulsen) noen hakk.

Men det er et lite problem. I denne lydbokversjonen har de valgt å bruke to innlesere: Karl Prekopp og Imogen Church, siden fortellingen i hovedsak fortelles fra en mannlig (detektiven) og en kvinnelig (et potensielt offer) karakter. Jeg forstår hvorfor de har tatt dette valget, og det hadde funket hadde det ikke vært for at alle personene rundt nødvendigvis får forskjellige stemmer. Altså, når Church leser fra Sarahs perspektiv og Mike snakker til henne, får han Churchs versjon av en herrestemme. Når Prekopp leser fra Mikes perspektiv og Sarah snakker til ham, får hun Prekopps versjon av en kvinnestemme. Vi opererer dermed med to sett med stemmer til hver person. Det er rotete. To innlesere funker best når karakterene ikke har noe særlig med hverandre å gjøre. Når dette er sagt, er begge to behagelige å høre på.

Totalt sett en bok det var verdt å lytte til der og da, tidvis vanskelig å legge fra seg, men som glir ut av minnet kort tid etter. Det begynner å bli en stund siden jeg hørte den (ca en måned), og jeg måtte tenke meg om for å huske hva det nå var denne boka handlet om. Den gjorde ikke noe varig inntrykk. Men for min del er ikke det en uvanlig opplevelse når det gjelder denne sjangeren. Det er heller standarden. Helt greit. Den gjør det den skal på en god måte.

kortsagt-neverlookback

Om forfatteren:
Clare Donoghue er en britisk forfatter. Etter ti år i et advokatfirma i London, flyttet Donoghue hjem til Somerset der hun vokste opp for å ta en mastergrad i kreativ skriving ved Bath Spa University. Debuten Never Look Back gjorde at hun havnet på langlista til CWA Debut Dagger 2011. Oppfølgeren, No Place To Die, er planlagt utgitt i 2015 og vil følge DI Mike Lockyer videre.
forlaget | twitter | goodreads