Om du har vært på bloggen min før, er det stor sannsynlighet for at du allerede har fått med deg at jeg har en ganske omfattende oversikt over dystopisk litteratur her – og den oppdateres jevnlig. Men jeg tenkte jeg skulle skrive et lite innlegg om hva som finnes der ute av dystopier fra Skandinavia. Særlig YA-markedet (young adult/unge voksne) oversvømmes av britisk og kanskje spesielt amerikanske dystopier om dagen. The Hunger Games av Suzanne Collins kan sannsynligvis tillegges skylden for å ha dreid trenden fra glitrende romantiske vampyrer til skumle, totalitære politiske systemer og unge mennesker som, enten de vil det eller ikke, blir del i kampen for frihet.

Dette er noen tips til dystopier av skandinaviske forfattere – altså ikke en liste over dystopier som har blitt oversatt til norsk fra hvilket som helst språk. Jeg kan ikke skryte på meg at dette her er noen komplett oversikt. For det første har jeg definitivt best oversikt over det som gis ut her i Norge, og svært liten oversikt over svenske og danske utgivelser som ikke har blitt oversatt til norsk enda. For det andre har jeg ikke som mål å gjengi absolutt alt som muligens kan minne om dystopier. Sjekk for eksempel Wikipedia-artikler for flere eksempler på dystopisk litteratur fra Skandinavia. Jeg oppfordrer dere til å legge igjen forslag i kommentarfeltet – gjerne bøker fra resten av Norden, også.

For ungdom og unge voksne

Flukten er første bok i Beta-serien av norske Torborg Igland og Amund Hestsveen. Den er rykende fersk – og vaskeseddelen lokker med følgende: En beskjed er surret fast i pila som borer seg inn i veggen bak Jor. Noen skal hente henne. Men hvordan? Skandia holder jo alle i et jerngrep. Finnes det noen som tør trosse generalene? Og hvor er Kodak – har Livni angitt ham? I en annen versjon av vår verden, i tiårene etter et statskupp, er de nordiske landenes identitet utslettet, og den totalitære staten Skandia har vokst fram. Katastrofer har etterlatt naturen full av gift, havet utilgjengelig. Kunst, litteratur og musikk er forbudt. Få vet hva familieliv er, de fleste vokser opp i dormer, med knivskarp konkurranse om å bli utvalgt til offiserstrening og et privilegert liv. Rett før den fryktede Utvelgelsen, oppdager 15-åringene Kodak, Livni og Jor en grusom hemmelighet. Noe må skje. Og de ser hva de må gjøre.
Serien har en egen hjemmeside.



Solstorm-serien av norske May Grethe Lerum, som består av Himmelslør, Nymånenatt og Morgengry, faller kanskje ikke innunder sjangerens strengeste definisjon, men den er verdt å nevne allikevel. Den første boka er mer apokalypse enn dystopi, men i fortsettelsen ser vi det dystopiske begynne å blomstre: Maya, moren og broren er på vei hjem fra hyttetur da de får vite at en solstorm er på vei. En solstorm er farlig ved at den fører til at all elektrisitet blir borte – veien fra det normale til unntakstilstand er kort, og alt er bare kaos. «Solstorm» er en spenningsroman for ungdom med både et gisseldrama og en kjærlighetshistorie.



Danske Josefine Ottesen har skrevet trilogien om Det døde landet, som består av Golak, Gjenfødt og Gudløs. Bøkene har blitt oversatt til norsk: Den gamle sivilisasjon er gått under. En liten landsby har bygget opp seg selv midt i det døde land som gjenstår. De eneste som lever utenfor byen, er de deformerte golakkene. Jonah opdager at golakkene ikke står menneskene så fjernt som landsbyens eldste påstår. Langsomt går det opp for ham at livet i landsbyen og i hans egen familie bygger på et nett av fortielser, hemmeligheter og løgner. Golak er første bok i trilogien Det døde landet, hvor Josefine Ottesen forteller om en ung manns kamp for å finne ut av hvem han er. Hun har mottatt det danske Kulturministeriets store børnebogspris for Golak.


Ingen slik oversikt uten å nevne den vakre Høsten av norske Jan Henrik Nielsen! Søstrene Nanna og Fride har i flere år levd i en bunker med faren, etter at en mystisk sykdom har rammet det meste av livet på jorden. En dag angripes faren av sykdommen, og jentene må forlate bunkeren og dra til byen de bodde i før, i håp om å finne medisin. Høsten er først og fremst en bok om livet og kjærligheten, tross det dystre bakgrunnsteppet. En sterk og varm fortelling om mot og håp.Vinner av NBUs debutantpris «Trollkrittet» 2011, Nominert til Uprisen 2011.



Den døde soldaten er første bok i Kloden under vann-trilogien til danske Ida-Marie Rendtorff, og den første har blitt oversatt til norsk: Jeg heter Lara, er 14 år og har nettopp sett et lik. Det meste av jorden er oversvømt – bare enkelte fjell stikker opp som øyer. Det velstående fjellfolket bevokter øyene med piggtråd og skarpladde våpen, mens sjøfolket stenges ute. Lara og vennen Jarii er blant de eldste i en flokk dykkerbarn. De finner verdifulle ting i de oversvømte byene som den brutale sjefen deres selger videre. Da Lara svømmer på liket av en soldat, gjemmer hun unna dagboken hans. I den oppdager hun hemmeligheter som kan bli avgjørende for sjøfolkets skjebne…



Den gröna cirkeln og den frittstående oppfølgeren Under tiden av svenske Stefan Casta er dystopiske/apokalyptiske. Jeg tror dog ikke at de er å finne på norsk: Händelserna utspelar sig en liten bit in i framtiden: En tisdag i november försvinner fyra ungdomar spårlöst från kulturskolan Fågelboet. Ingen vet vart de tar vägen. Inte ens de själva vet var de har hamnat när de driver i land med sin flotte! Det här är ett försök att rekonstruera vad som hände dem och vad de upplevde. Det bygger på en dagbok och filmer som de lämnade efter sig.



Soledad er en fersk roman av norske Tor Arve Røssland. Forlaget lokker med følgende: 14 år gamle Soledad våkner en morgen og oppdager at hun er helt alene. Faren, naboen og resten av beboerne på øya er forsvunnet. Soledad må ikke bare finne ut hva som har skjedd, hun må også gjøre hva hun kan for å overleve.»Soledad» er en thrillerdystopi om en nær og skremmende fremtid.


Norske Terje Torkildsen har skrevet en serie bøker han like gjerne har kalt Dystopia 2014. Den består av Dystopia I, Dystopia II, Dystopia III og Dystopia IV. Bøkene (i alle fall den første, som er den eneste jeg har lest) er dog mer apokalyptiske enn dystopiske, om vi skal være litt strenge med merkelappene: Seks syttenåringar frå International School of Stavanger er på studietur i London då byen blir ramma av den verste naturkatastrofen i manns minne. Ei kjempebølgje slår inn over metropolen om morgonen 18. januar 2014. Byen bryt saman, og det blir ei reise på liv og død for ungdommane, som berre har eitt mål: Dei vil heim til Noreg. Dystopia I er skreddarsydd for utolmodige tenåringar. Med eit dødsalvorleg bakteppe skaper komikar og forfattar Terje Torkildsen ei bok med humor, driv og ungdommeleg optimisme.


Et sekund om gangen er en dystopisk roman av svenske Sofia Nordin. Den slippes på norsk i løpet av mai, så vidt jeg vet. Handlingen er som følger: Feberen har drept familien hennes og alle på skolen og i resten av samfunnet. Hedvig forlater alt. Hun må bort. Det ligger lik i gatene og motorveien er full av bilvrak. Hun er ensom i verden. Eller fins det noen andre der ute?
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

For voksne

Kallocain av svenske Karin Boye ble først utgitt i 1940, og har blitt oversatt til en rekke språk: Handlingen er lagt til år 2000, der en totalitær stat overvåker individene i celler under jorda. Statens kontrollsystem fullbyrdes i det kjemikeren Leo Kall oppfinner et nytt stoff: Kallocain. Et serum som får mennesker til å blottstille sine innerste tanker.


Norske Tor Åge Bringsvær har mange utgivelser på samvittigheten, og dystopiske Web: betroelser om en truet art er en av dem: Dette er fortellingen om den store krigen, som menneskene tapte og maskinene vant. Det er fortellingen om noen få spredte stammer av mennesker langt mot nord, og om edderkoppene som hersker over verden. Det er fortellingen om reisen til byen Vivaldi, og om å forstå verden slik den ble etter Overgangen, da alt gikk i stykker og de åttebeinte overtok. Dette er fortellingen om tråder, nett, knuter, minner, myter og linjer. Dette er Web.


Evv Lushon-trilogien av norske B. Andreas Bull-Hansen består av bøkene Lushons plater, Anubis og Evercity: I år 2053 bryter tredje verdenskrig ut, og sivilisasjonen går under i et inferno av rasekriger og epidemier. De overlevende samler seg i primitive stammesamfunn og søker ly i undergrunnen. Støvstormer herjer, og Europa er forvandlet til en ødemark kalt Daulandet. Det er stor matmangel, og det tys til kannibalisme. I ruinbyen Osh Lo møter vi nattjegeren Evv, den siste av klanens menneskejegere.


I Jern av norske Torgrim Eggen møter vi en gruppe mennesker som forbereder seg på en katastrofe: En gruppe mennesker trekker til Folkvang, en tidligere folkehøyskole i indre Østfold, for å gjøre seg klare. Hva tror de på, hva vet de og hvilke planer har de? Hva har DNA-analyser med dommedag å gjøre? Hvorfor er Barack Obama Antikrist? Frisøren Gro har mistet den lille datteren sin i en ulykke. Ove er på rømmen fra den litauiske mafiaen. Ina skriver doktoravhandling om nyreligiøse bevegelser. Historiene deres flettes sammen på Folkvang. JERN er en skarp, rik og fabulerende endetidsroman. I fokus for handlingen står Perennial Spirituality Center, en nyreligiøs bevegelse som ledes av den ideologiske rottefangeren Biv Boeser. Hans lære er at alle trossystemer er sanne, at alle tegn peker rett mot dommedag, men at de få utvalgte skal overleve katastrofen.


Norske Knut Faldbakken har også skrevet dystopisk: Uår ble først utgitt i 1974. I utkanten av Sweetwater ligger millionbyens søppel. Hit flytter Allan Ung med sin kone Lisa og sønnen Boy da nød og forslumming gjør bytilværelsen uutholdelig. Ute på fyllingen starter de forfra, men det viser seg snart at de ikke er alene: Mellom søppeldyngene har en gammel abortlege søkt ly for seg og sin kone, her er den prostituerte Mary Diamond når hun hviler ut etter jobben på motorveien, her er en ettersøkt morder. De lever av fyllingen og det Allan tjener på småjobber inne i byen, der han ser forfallet øke fra dag til dag i et overflodssamfunn som nærmer seg undergangen.


Enheten av svenske Ninni Holmqvist har også blitt oversatt til engelsk (The Unit). I Holmqvists verden må unyttige mennesker flytte til Enheten: Mennesker som samfunnet erklærer som unyttige blir skrevet inn på Enheten. Her må de delta i medisinske og psykologiske eksperimenter, donere organer og til slutt utføre en endelig sluttdonasjon. Romanen følger Dorrit Weger fra hun skrives inn til hun undertegner dokumentet for sin endelige donasjon. Romanen er en dystopi om fortvilelse, frustrasjon, lengsler og savn, men den er samtidig optimistisk.


Epp av Axel Jensen er en norsk klassiker fra 1965, som blant annet hadde en bokklubb oppkalt etter seg (klubben heter dog nå Litteraturklubben): Epp er en pensjonert arbeider som bor i byen Oblidor i landet Gambolia på en ikke spesifisert planet, i et gjennomteknifisert samfunn. Navnet Epp indikerer at han ikke står særlig høyt på den sosiale rangstigen, han representerer det gjennomsnittlige. Hadde han vært av høyere rang, hadde navnet hatt flere bokstaver, som Eppe, Eppen eller det helt optimale Eppenep. Epp vet godt at han ennå kan oppleve større skam; han kan degraderes og ende opp med Ep eller bare E. Epp er konform, ganske humørløs, og bruker tiden på å skrive rapporter om hva som utspiller seg i løpet av en dag, som de faste ritualene med å koke egg, lage knekk og å mate sin kjøttetende plante. Epps rake motsetning er naboen, Lem, som drømmer om et horisontalt fellesskap og vil ha Epp med på en sammensvergelse; å rive ned veggene mellom pensjonistenes hybler og gjøre opprør mot systemet.


I Massemenneske av norske Anders Malm, møter vi en mann som er i ferd med å bli usynlig: Det er overvåkningskameraer på hvert hjørne. Et stort konsern samler forbrukerinformasjon om byens innbyggere. Alle blir kontinuerlig sett av makten, men ingen blir sett som menneske. I 66. etasje i det store konsernbygget tilbringer den navnløse hovedpersonen dagene. Så oppdager han at han er i ferd med å bli usynlig. Plutselig forandres alt – han blir en trussel for makthaverne og sin egen arbeidsplass. «Massemenneske» er en uhyggelig og til tider morsom dystopi, om en manns kamp med seg selv og sine fiender, i en tilværelse som er ulevelig.


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


Fortsatt på jakt etter tips?