ruined_cover-650x982Jeg plukket denne boka fordi den var månedens bok i en av gruppene jeg er med i på Goodreads. Boka er fra 2009 og gitt ut på Scholastic, som er et anerkjent forlag. Paula Morris er fra New Zealand og har skrevet flere bøker, blant annet tre Young Adult bøker.

Ruined handler om Rebecca som kommer til New Orleans for å bo hos tanten sin mens faren er på reisefot i Kina. I god YA-tradisjon passer Rebecca ikke inn på det nye stedet, og medelevene på den nye skolen er supersnobbete og fryser henne ut. En stille kveld ser hun flere av klassekameratene bryte seg inn på den store, stengte kirkegården som ligger rett ved huset til tante – og det er selvsagt kirkegården som tante strengt og inderlig har gitt henne forbud mot å gå inn i. Rebecca følger etter, går seg vill der inne og alt blir skummelt, men så møter hun en ung jente som viser henne veien tilbake. Denne jenta viser seg senere å være et spøkelse, og de blir venner. Vi følger med inn på kirkegården flere ganger, og merker oss den pene gutten som er litt annerledes enn de andre (Twilight Edwardish) og vi merker oss den slemme gutten som selvfølgelig er feit og har rødt hår. Åååååååhhh! Og akkurat DER ble jeg rasende samtidig som jeg begynte å kjede meg. Jeg har skrevet om disse stereotypiene i YA – litteratur tidligere (f.eks. når det gjaldt Cast sin House of Night), og de irriterer meg grenseløst.  Hvorfor har alltid de slemme rødt hår, kviser og er feite? Hvor kom det fra lissom? Det irriterer meg også veldig å kopiere hele Twilight (bare bytte ut vampyr med spøkelse) uten å gi noen form for originalitet og personlig tvist i tillegg. Okei, så er det ørlite morsomt at det er New Orleans, og forfatteren klarer å trekke inn spor av noe spennende rundt dette, men ikke på samme måte som f.eks. Garcia og Stohl i Beautiful Creatures. Og dessuten er hele boka, Ruined altså, drepende kjedelig. Akkurat som Written in Red. Det skjer liksom ingenting, det er bare utrolig forutsigbart og snorkende uinteressant.

Boka turer av gårde og vi hører om slektsforbannelser og mye annet som kunne vært morsomt, hadde vi bare fått lov å komme innafor, men hele tiden er det så lang distanse mellom meg som leser og Rebecca som vandrer rundt i kirkegården. Jeg bryr meg overhodet ikke om hvordan det går med henne, og den potensielle lovestoryen mellom henne og Anton Grey (ha! Mister Grey! og dette var  prefiftyshades!)  er som et lite blaff i bakgrunnen av traskingen mellom gravstøtter.

Jeg kjenner meg litt igjen i det jeg skrev om Written in Red. I og for seg en morsom ide, et spennende miljø og et godt plott – men hva hjelper det når karakterene er uengasjerende og forfatteren overhodet ikke kan skrive. Min mistanke: Det er uuuuutrolig mye craplitteratur i Young Adult sjangeren.

Så er det sagt.  Nå over til Angelfall. Jeg vet at mine kjære lesere synes YA-litteratur er passe kjedelig, det ser jeg på leserstatistikken min, men jeg må gjennom en bok til – jeg er jo i et selvpålagt leseprosjekt – før jeg hopper over på helt nye ting. Ha tålmodighet!