Fleire reagerer på at bokavtalen som regjeringa nyleg sa ja til, er utan spesifiserte litteraturabonnement som sikrer breidde i norsk litteratur. Forleggar Arve Juritzen kallar det ein tragedie.

– Her har kulturministeren dummet seg ut. Uten litteraturabonnementene er det færre norske forfattere som får utgitt bøkene sine. Sammen med fastprisen er bokhandlernes plikt til å lagerføre nye, norske bøker det viktigste kulturpolitiske virkemiddelet, seier han til Dagsavisen.

Bokavtalen er ein avtale mellom Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen, som sikrar fastpris på bøker første året dei er utgitt. Litteraturabonnementene skal sikre bokhandlane eit visst utval med bøker. Dagens bokavtale har fire typar abonnement.

– Kulturabonnementet gir eksempelvis samtlige bøker fra medlemsforlagene som er del av Kulturrådets innkjøpsordning, mens breddeabonnementet gir et eksemplar av alle nye titler innen sakprosa, skjønnlitteratur, billigbøker eller verk. Bokhandlerforeningen var forpliktet til at minst 300 bokhandlere skulle ha bredde– eller kulturabonnement, seier Juritzen.

– I den nye avtalen står det imidlertid kun at partene skal ha en kollektiv abonnementsordning og at den skal sikre størst mulig spredning av litteratur. Dette gjør det vanskeligere å få gitt ut norske debutbøker.

Partane skal nå forhandle fram nye typar ordningar, seier administrerande direktør i Forleggerforeningen, Kristenn Einarsson til Dagsavisen.

Les heile artikkelen på dagsavisen.no:

Også kulturministerens partifelle, Svein Harberg (H) på Stortinget, reagerer sterkt på at Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen ikkje har vorte einige om litteraturabonnement i bokavtalen.

– Jeg reagerer på at Forleggerforeningen er så passive. De sa til oss i familie– og kulturkomiteen på Stortinget at litteraturabonnementene skulle være på plass som vedlegg til bokavtalen. For oss er abonnementene helt avgjørende for at vi skal ha avtalen, da de sikrer tilgjengelighet i hele landet, sier Svein Harberg, leder for familie– og kulturkomiteen og partifelle med kulturminister Thorhild Widvey til Dagsavisen.

Harberg seier han vil følgje forhandlingane.

Les heile artikkelen på dagsavisen.no

Les også: Ja til ny bokavtale