Dipsolitteraten har gitt meg en såkallt Proust Questionnaire som visstnok opprinnelig var spørsmål Proust ble stilt av franske aviser. Det er spørsmål om livet, døden, kjærligheten og havet, så pytt sann – fyr løs.

Hvilken levende eller død person beundrer du mest?

Dette er det spørsmålet som gjør at jeg ikke har klart å legge ut denne spørrerekka før nå for JEG VET IKKE!

Beundre. Se opp til. Ønske å bli som. Forbilde.

Jeg har liksom ikke en person som er en ledestjerne eller guru. Jeg beundrer folk jeg møter og som jeg leser om – det kan være øyeblikks møter, og følelsen av beundring kan forsvinne like fort som den kom. Fordi jeg går videre. Men. Hvis jeg tenker etter så beundrer jeg alle folka som tør være seg selv selv om det koster. Han som synger med skjegg. Hun som blir skutt i hodet men som fortsetter å snakke om fred. Jeg beundrer folk som vil skape endring og som klarer å holde på godheta. Jeg beundrer dem som bruker tida sin til å kjempe for noe de tror på, noe som er større enn dem selv – og ikke bare bruker tida på interiør, biler, kropp og klær. Jeg beundrer morfaren min som var rektor på Nansenskolen i 25 år og som satte samtalen og kveldssetet foran alt. Jeg beundrer alle de jentene i sjette klasse som jeg traff i dag som klarer å stå på henda, gå ned i bro og tilbake igjen i en bevegelse! Herrelighet – det skulle jeg gjerne klart. Jeg beundrer dem som snakker sakte og klarer å putte mye mening inn i få setninger. Jeg beundrer alle de som står i motstand og som klarer å bevare et snilt hjerte. Og så beundrer jeg Astrid Lindgren skikkelig mye fordi hun sa «Ge barnen kärlek, mera kärlek och ännu mera kärlek, så kommer folkvettet av sig själv.»

Hva er din største ekstravaganse?

Ekstragavanse = (utslag av) overdreven flotthet.

Jeg har jo hverken fjær i hatten, egen vinkjeller eller silkepysjamas, så jeg kan ikke forstå hva det skulle vært? Kan hende kafèbudsjettet mitt?

Hvilket ord eller uttrykk bruker du for ofte?

«….. ikke sant?»

Hvilket talent skulle du ønske at du hadde?

Kroppslig eleganse og ynde – slik at jeg kunne danse i Svanesjøen på Den Norske Opera.

Hva er din mest skattede eiendel?

Hesten min. Hvis man kan kalle han en eiendel? Og et smykke jeg fikk av mormor til dåpen, som hun selv hadde fått i dåpsgave. Jeg går aldri med smykker, men det hender jeg tar på meg akkurat dette og da kjenner jeg mormor hviske meg i øret. Jeg har også en kiste jeg fikk til 16 årsdagen min. Den er full av hemmeligheter. Utenpå står det Lise Villemo – det var kallenavnet mitt i ungdomstida – står til og med på russelua mi. Jeg er også innmari glad i pc’en min.

Hva er din favorittbeskjeftigelse?

Det jeg gjør mest liker jeg best å gjøre også: Sove, snakke, spise, lese, skrive, tenke, se på tv-serier, ri på hest, klemme, gå, kjøre bil, sykle, spille dataspill, sørfe på nett, bade.

Hvem er din litterære helt?

RONJA RØVERDATTER! Ingen over og ingen ved siden av. Hun utfordrer alt hun er redd for og det skulle jeg gjerne ha gjort også.

Hvem er din favorittkomponist?

Akkurat nå – Philip Glass.

Hvem er din favorittmaler?

Harald Kihle og Harriet Backer

Hvem er din favorittforfatter?

Kanskje Per Olov Enquist? Han forsøker tross alt å forklare kjærligheten og den har jeg fullt og fast tro på.

Hva er din største frykt?

Å miste.

Når og hvor var du lykkeligst?

Lykke oppstår jo helt plutselig og gjerne når noe bare er smått og rolig rundt meg, så jeg kan dessverre ikke komme med en episk lykkefortelling her.

Hvordan vil du helst dø?

Fort og inderlig.

 

Vel. Da sender jeg utfordringen videre til Line som sitter i biblioteket sitt og til Dipso som selv glatt har unngått å svare på spørsmålene han utfordrer andre med. Det er noen flere spørsmål enn det jeg har svart på her, så dere finner fullstendig spørsmålsliste her. Jeg takker også Dipso som har utfordret mine små grå med denne Questionnaire.