Alexander Løken, Heidi Linde, Arild Stavrum, Vera Micaelsen, Sigbjørn Mostue, Anne Viken, Aslak Dørum, Tone Almhjell, Atle Hansen og Arne Svingen. Det er lista over forfattarane som er representert med bøker i Bokslukerprisen 2014/2015. Sjå oversikt over bøkene på Foreningen !les:

Bokslukerprisen er ein ny leselystaksjon for elevar på 6. trinn – i regi av Foreningen !les, der skolar melder på klasser. Dette skriv foreininga om aksjonen:

Bokslukerprisen er en gratis og nasjonal leselystaksjon for barneskolen. Elever på 6. trinn skal stemme frem sine favoritter på bakgrunn av utdrag fra en antologi med tekstutdrag fra 10 bøker for målgruppen.

Alle 6. klasser oppfordres til å melde seg på Bokslukerprisen og gjerne så fort som mulig. I løpet av skoleåret 2014-15 gjennomføres tiltaket som en pilot for 25 000 elever på 6.trinn etter prinsippet om førstemann til mølla.

Klassene som deltar får:

 • Gratis antologi med smakebiter fra ti gode norske barnebøker for aldersgruppen
 • Mulighet til å stemme frem fem bøker som nomineres til Bokslukerprisen 2015
 • Tilgang til digitale lydfiler, utdrag og bonusmateriale
 • Kul nettside med aktiviteter, konkurranser og premier
 • Plakat til klasserommet og overraskelse til elevene
 • Lærerveiledning med inspirasjon til læreren
 • Gode leseopplevelser
 • Økt leselyst

Til gjengjeld forventer vi:Elise-og-mysteriet

 • Ukentlig lesing av utdragene i antologien
 • Ukentlig avstemming og at klassen stemmer over alle utdragene i antologien
 • Registrering av poengsummen til hvert utdrag
 • Sluttevaluering av prosjektet

På denne måten sikrer vi at de beste bøkene blir nominert til Bokslukerprisen og legger til rette for at tilbudet skaper mest mulig leselyst i klassen din.

Kriteriane for kva for bøker som er valde ut til å vera med:

Utdragene i antologien til Bokslukerprisen er Foreningen !les sine utvalgte boktips for elever på 6. trinn, plukket fra de beste norske barnebøkene høsten 2013 – våren 2014. Vi har tatt utgangspunkt i forlagenes kategoriseringer, har lest den norske skjønnlitteraturen som er utgitt for målgruppen 9-13 år i perioden og har valgt ut ti kandidater til Bokslukerprisen.

Foreningen !les er ansvarlig for utvalget av de ti utdragene som utgjør antologien og som danner bakgrunnen for kåringen av Bokslukerprisen. Samlingen har noe for enhver smak: Kjærlighet, vennskap, action, humor, spenning, fantasy, fotball og hest. I utvelgelsesprosessen har vi lagt stor vekt på at bøkene skal stimulere leselysten til elevene som deltar. Det er ikke sikkert alle liker samtlige tekster, men alle skal finne noe de liker. Derfor spenner utvalget bredt og representerer ulike temaer, sjangre og målformer. Vi mener utdragene og samlingen som helhet vil engasjere leserne og tror tekstene vil skape diskusjoner i og utenfor klasserommet.

VindeltornFølgende kriterier er lagt til grunn for utvalget:

–          Norsk

–          Skjønnlitteratur

–          Aldersgruppen 9-13 år

–          Utgitt høsten 2013 og våren 2014

–          Bredde i tema, sjanger og målform

–          Appell til ulike lesere

–          Kvalitet

–          LESELYST!