Hvem er det egentlig som bestemmer hva du leser? Hvem har størst påvirkning? Kronprinsesse Mette-Marits boktips? Bibliotekaren, bloggere, eller bokhandleren? Disse spørsmålene stiller Dagbladet i en artikkel, som dermed følger opp saken om bøkene, bokhandlene og bokkjedene. Artikkelforfatterne intervjuer blant andre forfatter Erik Fosnes Hansen.

– Innkjøp er blitt sentralisert i bokhandlerkjedene. De bestemmer seg tidlig i året hva som skal satses på, og prosessen foregår litt på siden av det litterære kretsløpet, sier forfatter Erik Fosnes Hansen til Dagbladet.
Han er nylig avgått leder for litteraturutvalget til Norsk kulturråd. På torsdag deltar han i en paneldebatt på litteraturfestivalen på Lillehammer, med tittelen «På sporet av den platte tid». Temaet er hvem som bestemmer hva vi leser.  Hvor stor makt har du over dine egne lesevaner? Og hvorfor ligger noen bøker på paller ved inngangsdøra til bokhandelen, mens andre er nesten umulig å finne, til tross for flere gode anmeldelser? 

Leser i flokk 

– Nå prøver man å bestemme alt på forhånd, og da spiller det nesten ingen rolle om ei bok har fått god omtale, hvis den ikke ligger i systemet, sier Fosnes Hansen, som sier at han ikke snakker for sin egen syke mor, men for etterveksten av forfattere.
– Man ser mer og mer på bøker som massevarer, mens bokhandlerne bør være detaljistorientert. Det er blitt et helt annet opplegg, litt sånn Elkjøp. 
Resultatet er at vi leser mer i flokk.
– Vi har gått fra et mangfold av verdenslitteratur, norske klassikere, kritikerrost litteratur og lettere underholdningslitteratur til internasjonal bestselgerlitteratur -og veldig mye krim. Så kan man si at smaken forandrer seg. Men jeg mener at det er viktig for demokratiet at folk leser bredt, sier litteraturforsker Cecile Naper, som også skal delta i debatten på Lillehammer. 

Trine Stensen, administrerende direktør i Bokhandlerforeningen, svarer på kritikken som kommer fram i artikkelen.

Les hele artikkelen på Dagbladet.no:
Les også: Kvalte av bestseljarar?
Les om debatten på NBU-årsmøtet: Barnebokfestival?

Mer om temaet: Trenger vi bokhandlene?