Eva Lindström og Sofia Nordin er nominerte til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris 2014 frå Sverige. Eva Lindström er nominert for bildeboka Olli och Mo (2012), Sofia Nordin for ungdomsromanen En sekund i taget (2013).

olli o moEva Lindströms Olli och Mo handlar om ei reise. To personar, tittelens Olli og Mo, drar på utflukt, men trass i at dei har kartbok og kikkert køyrer dei seg vill. Kvar er dei? På utflukta stansar Olli og Mo for å eta, men sidan Mo har gløymt lommeboka, må dei betale med å ta oppvasken. Når die er ferdige, er det mørkt ute, og kartboka er ikkje til stor hjelp. På bildeoppslag der ein berre ser skog, rungar orda dystert: «Kvar er vi?» «Her ein stad.» «Kvar er vi nå, da?» «Her, kanskje.»

Slik skriv bedømmingskomiteen om boka og forfattaren:

Eva Lindströms bilder i gråblå farger er suggestive, og den transparente, rikholdige gouachen skaper følelsen av et landskap under vann. Når Olli og Mo er aller mest bortkomne, går perspektivet i bildene i oppløsning. Blad, blomster og frøhus strekker seg inn over sidene fra alle kanter, og det er umulig å fastslå hva som er opp og ned, en forvirring som gjelder både bildeløsninger og selve fortellingen. Men etter hvert havner Olli og Mo hos Maud, der de overnatter. Og dagen etter ser det ut til at Mo har funnet retningen for dem igjen. De to drar fra Maud i håp om at de kanskje vil finne hjem igjen til slutt.

Olli och Mo har mange tolkningsmuligheter. Den kan være en betraktning over livets irrganger, en framstilling av letingen etter mening i tilværelsen – eller noe helt annet. Eva Lindström skaper ofte fortellinger som er flertydige og viser sin fulle betydning først etter lengre tids bekjentskap.

Eva Lindström er født i 1952 og bosatt i Stockholm. Hun innledet sin karriere som serie- og vitsetegner og har illustrert atskillige andre forfatteres verk, men er mest kjent som bildebokskaper. Bildebøkene hennes er ofte morsomme og finurlige samtidig som de har et eksistensielt dyp. De fleste har kommet ut på Alfabeta bokförlag. Eva Lindström har fått atskillige priser og utmerkelser, for eksempel Elsa Beskow-plaketten (1995), Expressens Heffaklump (2002) og En bok för allas humorpris (2003). I 2011 var hun den første som ble tildelt den nyinnstiftede bildebokprisen Snöbollen for Apan och jag, og i 2013 fikk hun Augustprisen for illustrasjonene til Ellen Karlssons Snöret, fågeln och jag, etter å ha vært nominert åtte ganger. Som eneste svenske er hun i 2014 nominert til den internasjonale H.C. Andersen-prisen. Eva Lindström er en av kunstnerne og illustratørene som har påvirket den nye generasjonen bildebokkunstnere som vi ser vokse fram i Sverige i dag.

Sofia Nordins ungdomsroman En sekund i taget handlar om tretten år gamle Hedvig, som er den eineste som overlever ein feber som dreper ikkje berre familien hennar, men også alle menneska rundt henne. På gatene ligg det døde menneske overalt. Er ho den einaste som er att? Det spørsmålet kvernar inni henne mens ho kjempar for å overleva. Ho dra til skolegarden utanfor byen.et sekund

Der begynner ho det nye livet sitt og byggjer langsamt opp eit tilvære som går ut på å ta hand om høner og hestar, å fyre i omnen, mjølke kyr og prøve å finne ein måte å overleva vinteren som nærmar seg. Tanker som gjeld omverda og framtida prøver ho å skyve frå seg, men innimellom treffer dei henne, slik som sorga over den døde familien, og skuldkjensla ved å ha forlate dei. Så ein dag dukkar edt opp fotspor utanfor huset.

Slik skriv bedømmingskomiteen om boka og forfattaren:

Sofia Nordins gripende, tette og frastøtende beretning om livet etter katastrofen er unik i sitt slag. Den kryper inn under huden, stiller spørsmål om vår eksistens og konfronterer oss med sånt som vi helst ikke vil tenke på.

Sofia Nordin er født i 1974 og bor i Stockholm. Hun debuterte i 2003 med Äventyrsveckan og har siden skrevet et titall barne-, ungdoms- og voksenbøker. Nesten alle er utgitt av Rabén & Sjögren. I januar 2014 kom Spring så fort du kan, en frittstående fortsettelse på En sekund i taget. Vanlige temaer i Sofia Nordins bøker er sterke følelser, normer, sosiale hierarkier og ensomhet. Hennes to ungdomsbøker Natthimmel og Det händer nu ble nominert til Augustprisen i kategorien barne- og ungdomslitteratur i 2009 respektive 2010. Hun arbeider også som oversetter og har oversatt Tania Kjeldsets ungdomsroman Juli fra norsk.sofia nordin