Tolken Tor Tveite mellom Furset og Vuorela. Foto: Elen Betanzo

Tolken Tor Tveite mellom Furset og Vuorela. Foto: Elen Betanzo

Den finske forfatteren Seita Meri Vuorela er tidenes første vinner av Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris. Hun vant den i 2013 for ungdomsromanen Karikko, en roman som har blitt beskrevet som både fantasy, magisk realisme, voksenbok, ungdomsbok, og av mange, som en utfordrende leseopplevelse. Under Lillehammer Litteraturfestival møtte hun bibliotekar og forfatter Stig Elvis Furset til intervju på Galleri Zink, i regi av NBU og Norsk Barnebokinstitutt.

Av Elen Betanzo

Vuorela fortalte at Karikko er en bok som handler om sorg. Hun begynte å skrive boka etter at flere unge gutter hadde vært involvert i ulykker i hjembyen hennes Åbo i Finland.

– To gutter døde på kort tid, og mange sendte dem hilsener på nettet. Jeg oppdaget en ny type sørgehilsener på sosiale medier, og forstod etterhvert at de unge tenkte at de døde befant seg et eller annet sted. Selv et år etterpå sendte de bursdagshilsener til de døde, som om de fortsatt var tilstede blant oss et sted. Spørsmålet bak boka mi er dermed: Hvor er disse guttene? fortalte Vuorela på Lillehammer.

Nordisk råd-juryen har definert Karikko som fantasy, men selv er ikke Vuorela særlig interessert i å drøfte spørsmål om sjanger.

– Det er mange som spør om dette, men jeg mener at det ikke er forfatterens oppgave å sjangerdefinere boka. Det er de som flytter inn i det huset som boka faktisk er, som må bestemme det. Og så går det jo an å finne på nye sjangere også. I Finland har boka blitt karakterisert som magisk realisme, en sjanger jeg trives bedre med enn fantasysjangeren, sier Vuorela.

Les om boka og prisvinnaren på Barnebokkritikk.no: