Sjanger: Tale/essay/sakprosa/selvhjelp
Utgitt: 2013
Format: Innbundet
Oversatt av:
Illustrert av: Chip Kidd
Forlag: William Morrow
ISBN: 9780062266767
Sider: 80
Kilde: Kjøpt selv

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Forlaget om boka:

A must for any fan of the storytelling genius that is Neil Gaiman, author of the acclaimed novel AMERICAN GODS and the highly anticipated new novel for adults, THE OCEAN AT THE END OF THE LANE. In May 2012, Neil Gaiman delivered the commencement address at Philadelphia’s University of the Arts, in which he shared his thoughts about creativity, bravery, and strength. He encouraged the fledgling painters, musicians, writers, and dreamers to break rules and think outside the box. Most of all, he urged them to make good art. The book MAKE GOOD ART, designed by renowned graphic artist Chip Kidd, contains the full text of Gaiman’s inspiring speech.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Jeg tenkte egentlig at jeg ikke skal si så mye om innholdet i denne boka. Hovedgrunnen til det er at dette er en skriftlig versjon av en tale Neil Gaiman holdt for avgangsstudenter ved Universitetet i Philadelphia, og den er tilgjengelig i sin helhet flere steder på nettet. Her, for eksempel:

Denne boka er rett og slett denne ca 20 minutter lange talen i skriftlig format. Og for å gjøre den litt mer spennende, har illustratøren Chip Kidd stått for det visuelle.

Det er ingenting å si på talen til Gaiman. Han er så flink til å snakke for seg, og det gjør egentlig ingenting at essensen i det han sier er godt kjent for meg fra før av. Det å drive med humaniora og kunst er ofte en stor utfordring, og den balansen man må finne mellom å gjøre det man drømmer om å gjøre og det man må for å overleve er ofte en kunst i seg selv. Neil Gaiman har fått det til, det er ingen hemmelighet. Men som han selv også sier: det er ikke noe som kommer gratis.

10424675_641514845940337_1304044308_n
Chip Kidd er ganske ny for meg utover at jeg vet at han er en velkjent omslagsdesigner (jeg har flere bøker han har designet i hyllene mine). I denne boka bruker han lyse og klare farger – og leker seg med både plassering på siden og størrelse. Det funker helt greit. Konseptet holder seg tro til talens «moral» om at det å drive med kunst ikke er «rett frem,» men desto mer fantastisk når man fikser balansegangen. Men talen til Gaiman er egentlig fantastisk nok i seg selv. For min del ble det visuelle bare en slags «quirk» på sidelinjen. Jeg er ikke slått i bakken av originaliteten til Kidd, men samtidig er det et smart trekk å leke litt med det visuelle fremfor å bare trykke talen på egen hånd. Anbefales varmt videre – om du ikke kjøper boka, er det i alle fall verdt å høre talen!

kortsagt-makegoodart

Om forfatteren:
Neil Richard MacKinnon Gaiman (f. 1960) er en anerkjent britisk forfatter, født og oppvokst i England men bosatt i USA. Han har et stort antall fortellinger på samvittigheten, men er kanskje best kjent for Sandman, Stardust, American Gods, Coraline, Neverwhere og The Graveyard Book. Gaiman-familien har røtter fra Polen og andre Øst-Europeiske land, og det var bestefaren hans som tilslutt slo seg ned i Hampshire, England. Han var gift med Mary McGrath fra 1985 til 2007, og har barna Michael, Holly og Madeleine med henne. I 2011 giftet han seg med Amanda Palmer. Han er også nær venn med sangeren Tori Amos, og de to refererer stadig til hverandre i arbeidene deres.
Wikipedia | bibliografi | hjemmeside | goodreads | twitter

Om illustratøren:
Chip Kidd (f. 1964) er en amerikansk forfatter, redaktør og grafisk designer – best kjent for å ha designet bokomslag. Han jobber som ass. art director i Random House-imprintet Knopf, der har han vært siden han begynte som juniorassistent i 1986. Han designer i gjennomsnitt 75 omslag i året, og står blant annet for omslag til bøker av Haruki Murakami, Cormac McCarthy, David Sedaris og Donna Tartt. Avisen USA Today har beskrevet ham som «the closest thing to a rock star» innen grafisk design i dag, og Publisher’s Weekly har beskrevet omslagene hans som «creepy, striking, sly, smart, unpredictable covers that make readers appreciate books as objects of art as well as literature.»
Wikipedia | hjemmeside | goodreads