Sjanger: Thriller/skrekk/science fiction
Utgitt: 2000
Format: Lydbok
Oversatt av:
Lest av: Gerri Halligan
Forlag: Canongate Books Ltd
ASIN: B008L3QAQ6
Spilletid: 8 timer, 42 minutter
Kilde: Kjøpt selv
Hør utdrag

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Forlaget om boka:

An incredibly powerful and unsettling thriller, here is the audio edition of Michel Faber’s debut novel, read by Gerri Halligan. Isserley spends most of her time driving. But why is she so interested in picking up hitchhikers? And why are they always male, well-built, and alone? An utterly unpredictable and macabre mystery, Michel Faber’s debut is an outstanding piece of fiction that will stay with you long after you have finished listening.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Dette var et rimelig tilfeldig kjøp en gang jeg hadde en ledig credit på Audible og kikket på titlene på forsiden. Lovordene har haglet rundt denne boka, som har blitt en aldri så liten kultklassiker siden den ble gitt ut for rundt 14 år siden. Nå har den blitt film med selveste Scarlett Johansson i rollen som den svært så mystiske Isserley:

Fra filmatiseringen av Under The Skin.

Hvem er denne kvinnen som kjører rundt i det skotske høylandet og plukker opp mannlige, muskuløse og ensomme haikere? Hvorfor plages hun av smerter? Hva gjør hun med mennene på den avsidesliggende gården?

Boka begynte ganske tregt, opplevde jeg, som en helt vanlig halvtreig start på en helt vanlig thriller. Men jo lenger ut i boka jeg kom, jo mer uforutsigbar og ubehagelig ble den, helt til jeg satt og hadde gåsehud. Forfatteren holder tilbake mye informasjon. Han introduserer ord jeg først trodde jeg burde vite (hørte jeg feil? Eller er det snakk om fremmedspråklige ord jeg må slå opp?), men som jeg etterhvert skjønner at ikke finnes i noen ordbok. Historien fortelles for det meste fra Isserleys perspektiv, men når hun plukker opp haikerne, får vi et lite innblikk i hva de forskjellige mennene tenker. Akkurat dette trekket gjør at vi som lesere blir litt kjent med «ofrene» for hva det nå enn er Isserley gjør med dem, og det gjør svaret ekstra ubehagelig.

Spoilere følger – scroll fort forbi!


Boka er definitivt en kommentar på mye av det vi mennesker gjør, deriblant masseproduksjon av matvarer. Jeg er pescetarianer selv, men kjøttetere vil muligens kunne få en litt bitter smak i munnen. Etterhvert som det blir klart hvor Isserley og resten av gårdsarbeiderne kommer fra, settes det hele i et større bilde – og det er ikke til å legge under en stol at Faber her kjører hardt på for å få mennesker til å våkne opp og bli litt mer bevisst rundt egne vaner. Samtidig handler romanen om identitet – om Isserley som ofret alt for å gjøre det hun gjør, og som etterhvert begynner å tvile på hvor riktig det er. Hun kan ikke gå tilbake til å være den hun var, og hun vil aldri være helt den hun prøver å være. Det er i det hele tatt flere ting å «tygge på» i denne romanen, og jeg synes Faber klarer å få frem poengene sine på en god måte.



Spoilere slutt – trygt å lese igjen.

Når det gjelder fremførelsen av Gerri Halligan, var jeg først i tvil. Jeg trivdes ikke helt med at hun leste med forskjellige dialekter, og kunne ikke få det helt til å stemme at Isserleys indre stemme ikke matchet den ytre. Men jeg ble vant til det, og nå i ettertid synes jeg vel at det bare var fint at de forskjellige haikerne og øvrige karakterer alle fikk hver sin tydelige stemme. Det ble aldri latterlig, som fort kan skje (og som skjer i ganske mange bøker på tvers av sjanger). Halligan har en passe dyp, behagelig og rolig stemme, og får godkjent fra meg.

Jeg anbefaler boka videre. Den startet som sagt litt tregt, men i ettertid er jeg glad for at forfatteren har valgt å gi nødvendig informasjon i drypp slik han har valgt å gjøre her. Ubehaget og uforutsigbarheten blir desto mer prominent. Definitivt blant de mest interessante thrillerne jeg har lest. Den er både overraskende og ganske intelligent. Sjelden kost innen sjangeren etter min erfaring. Verdt å lese/høre!

NB! Anbefaler at du styrer unna ALL OMTALE AV FILMEN om du skal lese boka, for der avsløres hovedpoengene i stor stil allerede i pitchen. Fysj!

kortsagt-undertheskin

Om forfatteren:
Michel Faber (f. 1960) er en nederlandskfødt forfatter. Da han var sju år flyttet familien fra Haag til Australia, der han etterhvert studerte nederlandsk, filosofi, retorikk og engelsk språk og litteratur på universitetet i Melbourne. Etter å ha hatt diverse jobber i ca ti år etter han var ferdig som student, utdannet han seg til sykepleier. I 1993 flyttet han og kona til Skottland, der de fortsatt bor. Han debuterte med Under the Skin i 2000, som har blitt oversatt til noen titalls språk så vel som nominert til Whitbread First Novel Award. Siden da har han gitt ut flere bøker, deriblant The Hundred And Ninety-Nine Steps (2001) og The Crimson Petal and the White (2002).
Wikipedia | ISFDB | goodreads