Om en drøy måned tar den norske bokhøsten til, og høsten 2014 er en av de sterkeste krimhøstene på lenge. Forlagene utgir bøker fra det ene kjente forfatternavnet etter det andre, så det kommer til å bli kamp om plassene på de norske bestselgerlistene. Mye bra oversatt krim er også underveis. Her har du oversikten over det som kommer:

Unni Lindell har et aldri så lite jubileum denne høsten. I september kommer den tidende boken med politietterforsker Cato Isaksen i hovedrollen. Brudekisten foregår blant annet på Gaustad sykehus, hvor fortiden får sterk relevans for nåtiden. Chris Tvedt og hans kone Elisabeth Gulbrandsen fortsetter skrivesamarbeidet de påbegynte med Den blinde guden, og er klare med Djevelens barn. Tom Kristensen er aktuell med Dødspakten.

Noir og internasjonal thriller
Anne Holt og broren Even Holt er høstklare med sin andre thriller kalt Sudden death. Det handler om fotball, premier league og makt. Hjertelegen Sara Zuckerman er med også i denne boken. Aslak Nore har skrevet en ny roman om Peter Wessel. Oslo Noir beskrives som både hardkokt narkokrim og en oppvekstroman fra 90-tallet. Thomas Engers fjerde krim, om og med journalist Henning Juul, er den nest siste før hele serien avsluttes i neste bok. I Våpenskjold blir Juuls ekskone, journalisten Nora Klemetsen, involvert i mordet på en kvinne de begge kjenner. Juul nærmer seg også svaret på hvem som drepte sønnen hans.

Veum i trøbbel
Varg Veum befinner seg i skikkelig trøbbel i Gunnar Staalesens nyeste krim Ingen er så trygg i fare, som kommer i oktober. I den syttende romanen om Bergensdetektiven finner politiet barneporno på Veums datamaskin, og han blir pågrepet. Veum må søke svar i sin egen fortid for å finne ut hva som har skjedd. Vestfold-forfatteren Frode Eie Larsen er aktuell med Du skal lide, og i august kommer Frits de Bourg med sin andre krim kalt Mordets enkle kunst. Tore Renberg kommer med andre bok i Teksas-serien, Angrep fra alle kanter, i september.

Krim opp i fjerde
Jan Erik Fjell har opplevd stor suksess med sine krimromaner med Kripos-etterforsker Anton Brekke i hovedrollen, og hans fjerde krim har planlagt utgivelse i oktober. Den har fått tittelen Rovdyret. Merete Junker er også høstaktuell med sin fjerde krim. I Venuspassasjen presenteres vi for en krimgåte som strekker seg over førti år. Trude Teige har skrevet sin fjerde krim med journalist Kajsa Coren i sentrum. I Jenta som sluttet å snakke foregår deler av handlingen i bedehusmiljøet.

Drittpakker og ekspedisjoner
Eirik Wekres karakter Hege Tønnesen i PST har hovedrollen i hans nyeste krim Operasjon Fuglefangerne. Boken kommer i august, og handler blant annet om LO, korrupsjon og drittpakker. Sigbjørn Mostue og Johnny Brenna kommer med sin tredje krim, og det heter Operasjon Hydra. Lars Mæhle har skrevet sin andre bok om Ina Grieg, kalt Linnés dystre lærdom. Monica Kristensen kommer med sin femte krimroman med sysselmannsbetjent Knut Fjeld i sentrum, og den har fått tittelen Ekspedisjonen. Olav W. Rokseth har reist rundt i Afghanistan og gjort research før han skrev sin andre krim, Broren. Boken er både en thriller og et familiedrama, og forlaget trekker assosiasjoner til John Lé Carre og Jo Nesbø. Christen Krog debuterer på Juritzen forlag med Kileskrift.

Historiske gåter
Asbjørn Jaklins debutkrim, Svart frost, fikk god mottakelse da den utkom i 2012. Boken ble også solgt til et stort, tysk forlag. Nå kommer Jaklin med en ny krim med Nordlys-journalist Alexander Winther i hovedrollen. I Rød sone blir en tidligere jagerflyger funnet død på et hotellrom i Tromsø, og det viser seg snart at flere av flygerens kollegaer har dødd tidligere. Også i denne krimmen bruker Jaklin virkelige, historiske hendelser. Hans Olav Lahlum kommer med en ny krim med K2 og Patricia. Maurtuemordene heter den. Roar Ræstad har en master i historie, og krimdebuterer på Vigmostad & Bjørke med Sovende hunder, en krim hvor handlingen er lagt til Trondheim under 2. verdenskrig. Filmskaper Alexander Wisting krimdebuterer hos Kagge med en spenningsroman hvor handlingen er lagt til Christiania og Paris på 1700-tallet. Politimester Hermann Wedel har hovedrollen i boken som er blitt kalt Oppgjørets time, og som utgis i oktober.

Store oversatte krimnavn
Blant de oversatte krimtitlene befinner det seg også mange store navn. Det blir hardkokt krim fra spenningens mester Stephen King. Joyland foregår i en amerikansk fornøyelsespark i 1973. King har ved flere anledninger sagt at han elsker krim og mysterier, og Joyland skal etter sigende være en klassisk krimhistorie. Ekteparet bak pseudonymet Lars Kepler er Norgesaktuelle med Stalker i november. Jens Lapidus er klar med VIP-rommet, og fra Frederick Forsyth kommer Drapslisten. Vi får en ny krim fra Lee Child med tittelen Etterlyst, og John Grisham er klar med Svindleren på norsk.

Bytter sjanger
Svenske Carl-Johan Vallgren har byttet sjanger og blitt krimforfatter. Skyggegutten er en av titlene du bør legge merke til denne høsten. Boken er den første i en planlagt noir-krimserie med den tidligere narkomanen Danny Katz i hovedrollen. «Velskrevet» og «imponerende» er karakteristikker de svenske kritikerne har brukt om boken, og det ryktes at Vallgren har fått krimtips fra ekteparet Kepler da han skrev på manuset. Isabel Allende har også byttet sjanger. Amandas gåte er riktignok plassert i romankategorien, men er vel så mye en krim. Amanda Martín er sikker på at en seriemorder står bak en rekke morbide drap i byen hvor hun bor, og hun begynner å undersøke saken på egen hånd. Dette er Allendes tjuende bok.

Pantagruel forlag utgir Søt jente 13 av Liz Coley i september. Boken beskrives som «et hjemsøkende psykologisk drama». I USA har tittelen vært markedsført primært mot ungdom, men Pantagruel forteller til Bokelskerinnen at de mener boken er altfor sterk for barn og unge. De synes den passer best for lesere fra 18 år og oppover.

Thrillersensasjon ut på Bazar
Jeg er Pilegrim av manusforfatter Terry Hayes, som jeg tipset dere om allerede i november i fjor, er Bazar forlags storsatsing denne høsten. Innenfor bokens permer finner vi en klassisk spionfortelling. Asbjørn Slettemark på Op-5 bloggen har kalt romanen «en thrillersensasjon«. Bazar utgir også Mørke krefter av Brad Thor, Porto Francos voktere av Ann Rosman og Vinterfolket av Jennifer McMahon. Sistnevnte var en av titlene jeg fremhevet i min engelske krimoversikt i februar i år.

Vitenskap, noir og diplomati
Thrilleren En rasende brann av den svenske diplomaten Andreas Norman utkommer hos Gyldendal i september. Her handler det om terrorisme og utenrikspolitikk. Amerikanske Frank Bill knalldebuterte med novellesamlingen Forbrytelser i Southern Indiana i 2011. Bill skriver rått, godt og brutalt. Hans romandebut, Donnybrook, er en thriller og en krim-noir, og den utgis av Aschehoug i slutten av august. Schibsted forlag har stor tro på krimromanen Avsporet, skrevet av en av Danmarks bestselgende krimforfattere, Michael Katz Krefeld. En annen danske, Sissel-Jo Gazan, skriver vitenskapskrim, og hennes debut Dinosaurens fjær ble solgt til over 16 land. Svalens graf, som kommer på norsk i september, er en frittstående oppfølger og her møter vi biologen Marie Skov.

Britisk krimdebut og mer fra Smith
Karin Slaughter kommer med Fedrenes synder, og det blir ny spenningsroman fra Wilbur Smith. Den har fått tittelen Ørkengud. Alastair Gunns Adventsdrapene utkommer i oktober. Gunn er britisk, og Adventsdrapene er den første boken i serien om politiførstebetjent Antonia Hawkins, og er Gunns debut. Du kan lese et intervju med Gunn hos Crime Fiction Lover her. Den andre boken om Madeleine Karno, Det levende kjøtt, ført i pennen av danske Lene Kaaberbøl, er også aktuell for norsk utgivelse denne høsten. Den første boken fikk svært god mottakelse av norske kritikere. Handlingen i Det levende kjøtt foregår i Frankrike i 1894.

Jeg understreker at utgivelsesdatoene og titlene nevnt i denne bloggposten kan bli flyttet og/eller endret.