Annika Sandelin/ Karoliina Pertamo (ill.) og Ville og Aino Tietäväinen er dei nominerte til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris frå Finland. Annika Sandelin og Karoliina Pertamo er nominert for boka Råttan Bettan och masken Baudelaire, Ville og Aino Tietäväinen for boka Vain pahaa unta (‘Bare en vond drøm’). Begge er bildebøker.

Annika Sandelin

finsk bokRåttan Bettan och masken Baudelaire er ei bildebok fullstappa med frimodig småbarnspoesi. Boka er heidra av Svenska Litteratursällskapet i Finland for sin ”oppfinnsomme, ville tekst” som er ”preget av en dyp ømhet og respekt for barnet”. Pertamos illustrasjoner beskrives som «sjenerøse og assosiative og møter teksten med eget humør.

Dette skriv bedømmingskomiteen:

«Annika Sandelin briljerer i sjangeren hun håndterer aller best: diktet som er i slekt med nonsens, rim og regler. Med seg på sin samtidspregede diktoppdagelseferd har hun illustratøren Karoliina Pertamo. Både tekst- og bildeperspektivene i bildeboka er vågalt humoristiske. Her finnes alt fra stripete monsterunderbukser til hybelkaninens romanse avbildet på en måte som bidrar til den lekne poesien også i illustrasjonene. Bokas slanke og høye format utnyttes maksimalt. De separate diktene bindes smidig sammen av bilder som strekker seg over hele oppslag som består av klare kontraster og strålende fargemøter: lilla, turkis og signalrødt forenes, oransje går sammen med olivengrønt. Diktene har ofte et insisterende tonefall, de lokker til aktivitet. Iblant foreslår forfatteren selv en lek, som å gløtte på et teppe eller framsi en fingerregle. Sandelin og Pertamos modige og morsomme diktbildebok viser bildebokmediets mulighet til å skape en betydningsfull og aktuell skildring av samtidig barndom som er både idérik og estetisk utfordrende.

«En barnebok med klassikeradvarsel» lyder prisjuryens sammenfatning.»

Ville og Aino Tietäväinen 

Bildebøker om korleis ein sigrar over monster og andre udyr som ligg på lur under senga, er ikkje uvanlege i barnelitteraturen.  Snarere enn å avdramatisere temaet ved hjelp av humor, handterer Ville og Aino Tietäväinens bildebok Vain pahaa unta (‘Bare en vond drøm’) redslene som oppstår i fantasien til det kjenslevare barnet. finsk bok2

Dette skriv bedømmingskomiteen:

«Den visuelt særdeles fengslende bildefortellingen er et vellykket uttrykk for tendensen i samtidas barnelitteratur der den voksne har ubegrenset med tid til og interesse for å konsentrere seg om barnet. Stormfloen av inntrykk fra ulike medier som skal filtreres – branner, børser og bomber – finnes igjen i jentas drømmer.  Til tross for det tunge temaet mangler ikke boka humor: foreldrene er trøtte, mens jenta er frisk i blikket og tankene og har overskudd til å betvile, betrakte og presisere sine omgivelser.

Dialogen mellom barnet og den voksne innledes allerede på forsatsbladet, der far og datter diskuterer bokas tittel. Ville Tietäväinens groteske og rene stil forenes kunstferdig med datterens egne illustrasjoner.

Boka hyller drømmenes mytiske dimensjoner på en måte som taler til både barn, ungdom og voksne.»

Ville Tietäväinen (f. 1970) er grafisk formgivar, illustratør og serieteiknar. Hans mest kjente og prisbelønte verk er Näkymättömät kädet (‘De usynlige hendene’), WSOY 2011, ein serieroman for vaksne som fortel om Europas illegale immigrantar. Dottera hans, Aino Tietäväinen (f. 2005), går på skolen.

finland

Nominert til Nordisk råds BU-pris frå Grønland:

Nominerte frå Sverige:

Nominert frå Færøyane:

Nominerte frå Danmark:

Nominert frå det samiske området:

Nominerte frå Island: