Kva driv forfattarar med i ferien? Kan forfattarar ta heilt fri? I ein serie skal vi høyre kva forfattarar brukar sommaren til, fri eller skriving eller begge delar. I dag: Janne Aasebø Johnsen.

– Kva er ferie for deg som forfattar?

– Ferie er å skrive, svømme og sykle. Ferie er fint vær og kaffe i Søndre Park på Lillehammer. Ferie er avspasering fra jobben på Søre Ål skole. Ferie er å lese alle bøker jeg ikke har rukket å lese i året som har gått, men først og fremst er ferie å skrive.

– Kor mykje tar du deg fri frå skrivinga i sommar?

– Jeg kommer ikke til å ta fri fra skrivingen i sommer, det er rett og slett fordi jeg ikke vil eller ønsker å ha fri.

– Er sommaren ei god skrivetid for deg?

– Sommeren har alltid vært en god skrivetid for meg. Jeg begynner hver dag med å skrive, men på ett eller annet tidspunkt blir det helt tomt i hodet og da er det fint å komme seg ut på sykkeltur (hvis det er fint vær) eller til svømmehallen (hvis det er dårlig vær).

– Klarer du uansett å ta deg heilt fri frå skrivinga? Eller har du karakterar eller hendingar som følgjer med deg?

– Jeg har nok aldri helt fri fra skriving. Akkurat nå har jeg flere karakterer som følger meg. De tydeligste er to gutter på 11 år. Den ene heter Hjalmar og den andre heter Birger. Den ene har en far som er Major i forsvaret og den andre har en mor som er lærer.

– Arbeider du med bok for tida, vil du ev seia litt av kva det er?

– Jeg jobber med flere prosjekter samtidig. Det har jeg alltid gjort, selv om skrivelæreren min, Arne Hugo Stølan, sa at jeg måtte konsentrere meg om ett manus av gangen.
Jeg har flere filer åpne samtidig, men på et eller annet tidspunkt i prosessen tar et av prosjektene mine over og jeg ferdigstiller dette.
Jeg synes det er vanskelig å fortelle hva jeg skriver på før det er antatt. Det er rett og slett fordi jeg ikke vet om de blir antatt eller ikke, og fordi manusene endrer seg ganske mye i løpet av prosessen.
I sommer skal jeg jobbe med flere prosjekter, men førsteprioritet er en ungdomsroman som kommer neste år. Den har jeg holdt på meg i tre år og det er godt å se at jeg nærmer meg ferdigstillelse.

– Har du ferdig bok som kjem til hausten, ev kva da?

– Jeg har en bok som kommer til høsten. Det er oppfølgeren til ”Operasjon jentebursdag”. Den heter ”Guttene mot jentene”. Denne gangen må Hjalmar og Birger bryne seg på ei jente som heter Lydia. Hun er også 11 år og skal bli pilot.

– Er det ei bok du gler deg til å lesa i sommar?

– Jeg gleder meg til å lese ”Tonje Glimmerdal” av Maria Parr (igjen) og ”Alt som er galt med Georg” av Hilde Hagerup.

– Har du eit godt ferieleseminne du kan dele?

– Det første jeg tenkte på var den gangen jeg hadde operert kneet mitt og måtte sitte med foten på en stol mesteparten av tiden. Unntaket var selvfølgelig de øvelsene (løft, bøy og strekk) jeg skulle gjøre en gang i timen.
Vi var på hyttetur på Golsfjellet, uten TV og med en skurrete radio som vi maksimalt orka å høre nyhetene på.
Heldigvis hadde jeg lovet en av elevene mine at jeg skulle lese Harry Potter. Og det skal jeg fortelle dere, at de fire første bøkene (som på den tiden var de eneste som hadde kommet ut) fungerte ypperlig som både smertestiller og kjedermegmedisin.

– Kva er ein god sommardag/sommarkveld for deg?

– En god sommerdag inneholder skriving, lesing, jordbær, kaffe, hyggelige samtaler og en sykkeltur.

Les også:
Min forfattarsommar: Sigbjørn Mostue