Jeg hadde en periode i livet hvor jeg skulle bli heks. Sånn bra heks som gjør gode ting. Og i den forbindelse finner jeg bøker i ryddeprosessen når jeg bytter kontor. Det er bøker jeg husker som viktige, jeg satt med nesa i dem time etter time. Enten fordi det handlet om spådommer, værtegn eller mest spennende: Folk, monstre og dyr som faktisk berører den delen av virkeligheten som heter uvirkeligheten. Jeg deler med dere fire av bøkene fra hylla mi – lest omtrent i filler. Bildene er mine egne.

IMG_2395[1]

M for mare - fra boka

M for mare – fra boka

HEKSIKON. Det er den beste boka ever. Virkelig en godteributikk av et oppslagsverk. La meg ta dere med på en random prøve. Gi meg en bokstav. Okei. M. M er jo den onde bokstaven, visste du det? Mange skurker begynner på M. Og mange av mine beste venner. Hm. Hva betyr det? Uansett. La meg slå opp. M for Mammon, armeisk gud som er nevnt i Bibelen, en personifisering av jordisk rikdom. M for mare, et kvinnelig vesen som kan komme seg inn til folk gjennom nøkkelhull og kvisthull og ri på seovende menneske rog dyr. M for Manducus, skrekkvesen som man skremte barn med i det gamle Roma. «Er du ikke snill, kommer Mandacus og tar deg», sa man. Han skulle bo i en hule, og spiste gjerne barn. M for Madragora, sa alrune. M for Malvolio, en hovedperson i Shakespeares Helligtrekongersaften. Han er en sedat, meget selvkjær hovmester som av noen skøyere blir narret til å tro at hans høyættede husfrue er blitt forelsket i ham og vil gifte seg med ham. Det var en smakebit fra bare en side av denne fantastiske oppslagsboka, utgitt i 1986 av Den Norske Bokklubben.

IMG_2394[1]HEKSENS HÅNDBOG av Dannie Druehyld. Herre gud så fantastisk – Dannie Druehyld – det navnet har jeg ikke tenkt på tidligere. Det ultimate heksenavn. Boka er utgitt på Høst & Søns Forlag i 1987. Det er en skjønn og praktisk bok – illustrert og med alle gode råd for en skikkelig heks. Kapitlene heter f.eks. Heksens Liv, Heksens Kalender, Magiske Urter og Heksecyprianus. Her kan du lære heksedans, ønskemagi, kjærlighetsmagi, pengemagi og ikke minst hvordan man kan bruke magi til å fly. La meg gi litt mer informasjon om det sistnevnte. Jepp, du kan lage en salve. Men du vil ikke fysisk fly, men kun i dine drømmer. Men dog, ta deg i akt! for det står: «Hvis du smører din krop med disse salver, vil din sjæl og dine drømme frigøre sig og vandre til dødsriget, riget hvor alle tider er et, og hvorfra du kan vende tilbage med visdom. Hvis du vender tilbage! Hekseplanterne, disse salver er fremstillet af, er giftige og narkotiske. Du må kende dine planter vel, de kan dræbe dig.»(s. 210) Og så kommer oppskriften, blant annet med nattskygge som er en meget giftig plante. Vups da. Men ellers er boka både vennlig og svært praktisk.

IMG_2399[1]ALLE TIDERS BOK av Mogens Eilertsen. Denne boka er proppfull av dager. Det er blåmandag, hundedager og Berthas dag. Sistnevnte er 31. august, min egen bursdag. Det er også Sunnivas translasjonsdag, da skrinet med levningene etter Sunniva ble flyttet fra Selje til Bergen. Boka er laget som en kalender, man kan slå opp på en hvilken som helst dag og lese hvilket navn eller hvilken forklaring som er knyttet til dagen. La oss ta dagen i dag. 8. juli. Nettopp. Også Sunniva faktisk. I Bjørgvin bispedømme har dagen navn etter denne kristne, irske kongsdatteren som flyktet hjemmefra til Selje på norskekysten. Der traff hun en noe ublid skjebne i en hule som raste over henne. Dagen er for øvrig også Kjell sin, som i det latinske Kilian eller Ketillus. Han var en skotsk munk som led martyrdøden i år 689. Veldig morsom bok, utgitt av Grøndahl forlag i 1986.

IMG_2398[1]SPÅKONENS HEMMELIGHTER – praktisk spådomsbok etter de beste kilder utarbeidet av Sven Linde. Denne boka elsket jeg. Den er litt sånn harryglitterglamour-utgivelse, utgitt av et forlag som het MigroNord A/S i 1982. Den ser skikkelig billig ut, og har rare sider og er full av merkelige greier, men jeg digget den boka. Kapitlene heter f.eks. Kunsten å spå i kort, mentalmagi, frenologi, grafoloi, astrologi, kiromanti, å spå i kaffe, drømmebok osv. Deilig, deilig for en blivende heks. La oss ta min siste drøm – den handlet om kirsebær, og i følge denne boka så betyr det enten «ja til frieri», eller «huslig krangel». Ja ja – det blir kjipt når mannen kommer hjem fra jobb i dag. Hvis ikke postmannen kommer med det frieriet da.

Vel. For noen skatter av noen bøker. De går rett gjennom sensuren og blir med inn på mitt nye kontor. Trygt og godt å ha – og man vet jo aldri når man får bruk for litt trolldomskrefter.