Kva driv forfattarar med i ferien? Kan forfattarar ta heilt fri? I ein serie skal vi høyre kva forfattarar brukar sommaren til, fri eller skriving eller begge delar. I dag: Tania Kjeldset.

– Kva er ferie for deg som forfattar?

– Ferie er kanskje aller mest å gjøre noe annet. Være mye ute, stelle og vedlikeholde den gamle hytta. Luke og plante og se at det gror. Male en gammel trapp mens man hører på musikk, gå barbeint så mye som mulig. Stå opp til fuglekvitter. Hogge ved. Fyre opp i peisen. Lese. Lese mer. Bestige en fjelltopp. Se venner og familie i litt andre settinger. Drikke vin! Lage god mat! Lese. Spille kort. Tømme utedassen. Hage og fysisk arbeid, turer til svaberg og fjell er den beste ferie for meg. Et enkelt liv. En del fysisk arbeid. Det minner litt om å skrive. Man må ha en del tålmodighet, og av og til må man hogge enda et tre, begrave en fugl, erstatte en gammel hekk. Og så: plutselig skyter det nye skudd. Jeg drar sjelden til utlandet om sommeren. Norge er sommer for meg.

– Kor mykje tar du deg fri frå skrivinga i sommar?

– Det blir nok en del jobbing, på regnværsdager…

– Er sommaren ei god skrivetid for deg?

– Årstidene er egentlig ikke viktig, mer hvor langt du er kommet i skriveprosessen. Men junidager alene på hytte uten nettdekning gir skrivero og konsentrasjon..

– Klarer du uansett å ta deg heilt fri frå skrivinga? Eller har du karakterar eller hendingar som følgjer med deg?

– Man kan aldri ta seg helt fri. Det er jo ikke bare å skru av. Man går og grubler uansett… skriver ned … nei og ja, med andre ord.

– Arbeider du med bok for tida, vil du ev seia litt av kva det er?

– Jeg arbeider med forskjellige ting. En 3. versjon på en ungdomsroman jeg har knoklet på lenge. Så det gjenstår å se…. i tillegg jobber jeg med noveller og en lettlest tekst. Jeg forbereder også en del undervisning til høsten.

– Har du ferdig bok som kjem til hausten, ev kva da?

– Nei. Men jeg har fått trykt en novelle i Aschehougs nye lærebok, Fabel, for ungdomsskolen. Akkurat det er litt gøy når det ellers er stille.

– Er det ei bok du gler deg til å lesa i sommar?

– Ja, alltid! «Knud, den store», av Hanne Vibeke Holst – en biografi om Knud Holst, dansk forfatter. Så er det Kjell Westö «Der vi engang gikk» om Finlands dramatiske historie, og så har jeg fått anbefalt » Bryllup og Begravelser» av Jens M Johansson, så den tar jeg også med meg.

– Har du eit godt ferieleseminne du kan dele?

– Et lytteminne må det bli: I fjor sommer var jeg på Trautskogen i Nord Odal i forbindelse med Per Nyland dagen. Der leste Linda Undrum Mariussen opp fra sin diktsamling : «Finne deg der inne og hente deg ut». Diktene handler om to søstre, der den ene har stengt seg ute fra verden mens den andre forsøker å nå fram til henne. Jeg kan ikke huske sist jeg ble så grepet av en tekst. En sterk og fin sommerkveld.

– Kva er ein god sommardag/sommarkveld for deg?

– Våkne tidlig til fuglesang. Frokost i sola, den første kaffekoppen, og fin musikk på radioen. Eller bare høre på et bra kåseri. Så ligge på svaberget og lese til man blir så ør av varme at man bare må kaste seg uti. Eller kanskje en lang tur til fjells, i hyggelig lag, opp på en topp, mør og god i kroppen og et bad i iskaldt og forfriskende fjellvann, kronet med en hyttedram på tunet. For eksempel.