I steden for å skrive ørten forskjellige innlegg om denne serien, skriver jeg ett generelt innlegg. Denne tegneserien bør du nemlig ikke gå glipp av.

Untitled-2
Fables er fortellingen om hvordan det går med eventyrfigurene nå. De har flyktet fra The Homelands til vår verden, og må overleve blant oss mundies (fra ordet mundane, altså vanlig/kjedelig). Hvilke eventyrfigurer, spør du kanskje? Alle. Alle eventyrfigurer, fra Den Store Stygge Ulven (Bigby Wolf) og Froskeprinsen (Flycatcher/Ambrose) til Snøhvit (Snow) og Tornerose (Briar Rose). Her er ei liste over alle karakterene som dukker opp.

Jeg hørte om denne serien for første gang hos en eller annen bokblogger (enten Astrid Terese eller Mari), men det tok litt tid før jeg endelig fikk satt i gang. Når jeg først hadde begynt, var det vanskelig å stoppe. For en serie. Premisset er like enkelt som det er genialt: hvem er eventyrfigurene utenfor eventyrene? Hva skjedde egentlig – eventyr forteller jo ikke alltid hele sannheten? Og hva gjør de nå? Jeg har så langt lest ca halve serien, altså de åtte innbundne samleutgavene jeg la ved bilder av øverst. Disse inneholder de 69 første heftene.

Det er flere forskjellige kunstnere involvert i dette prosjektet, og leserne har dermed gleden av en rekke forskjellige tolkninger av karakterer. Noen illustrasjoner er rett og slett nydelige. Samtidig er alle karakterer lett gjenkjennelig på tvers av kunstnere, og jeg fryder meg hele veien. Ok, så er ikke alle historier like gode som andre, men noen skinner virkelig. Hjertet mitt ble for eksempel knust av fortellingen til Flycatcher. Sjangermessig får du nesten hva det måtte være, fra krim og thriller til humor og drama.

Det er ikke så mye jeg får sagt om handlingen i serien uten at jeg enten spoiler for mye, eller blir nødt til å skrive side opp og side ned om alt som skjer. Det holder å fortelle at noen karakterer er mer sentrale enn andre, deriblant Snow og Bigby, men at vi ofte får innblikk i andre karakterers liv, enten det er fra en generell vinkel eller om hele fortellingen fortelles fra deres perspektiv. Det er virkelig et rikt karaktergalleri Willingham og co har å leke seg med her. Den røde tråden gjennom store deler av Fables er hva som skjedde i hjemlandet deres – hvorfor de ble drevet på flukt, og hva som skjer nå. Ellers er det dagliglivet til karakterene, kjærlighet, konflikter og problemer av varierende viktighet. Gåter som må løses, gamle arr som rippes opp, forhold som går i vasken eller blomstrer opp. De er egentlig som deg og meg, bortsett fra det med at de er magiske, da.

For fans av tegneserien, synes jeg Telltales’ spill The Wolf Among Us er et absolutt must. Det er et eventyrspill satt til tiden før bok 1 i tegneserien, og vel verdt å få med seg. Her spiller du Bigby Wolf, og det er en skikkelig murder/mystery-fortelling. Fantastisk atmosfære, med en grafisk stil som er veldig lik tegneserien:

Sjekk introen. Nydelig. Skikkelig klassisk upopulær detektiv som røyker som en skorstein og vandrer i tvilsomme smug opplyst av glorete neonskilt. En av de fineste introene jeg vet om.

Spillet er ikke spesielt krevende når det gjelder erfaring fra din side, så dette kan fint spilles av alle (over 18, vel og merke). Som de fleste andre «adventure»-spill, er det først og fremst krevende mentalt. Det er hodet ditt som settes i sving. Du må følge med på hva som skjer foran deg – og ta valg på kort tid, der noen valg utelukker andre alternativer. Fortellingen formes etter hvordan du spiller. Anbefales like varmt som jeg anbefaler tegneserien.

Det finnes flere spinoff-serier til Fables, deriblant Fairest og Jack of Fables. Jeg har et par hefter med Fairest liggende, og skal definitivt lese dem. Jeg kommer til å kjøpe samleutgavene til hele denne serien, men tror neppe jeg klarer å vente med å følge serien videre til de kommer ut.

kortsagt-mal2

Om forfatteren:
William «Bill» Willingham (f. 1956) er en amerikansk forfatter og tegneserieskaper. Han ble født i Virginia, men på grunn av at faren var i militæret vokste han opp flere steder, deriblant Alaska og Tyskland. Han startet sin karriere på 70- og 80-tallet i TSR, Inc, der han illustrerte en rekke av rollespillproduktene deres. Gjennombruddet kom først med tegneserien Elementals (1984), og har siden da skrevet og illustrert mye forskjellig. Han har selv uttrykt at Fables skal være en metafor (men ingen politisk traktat) for konflikten mellom Israel og Palestina, og han ser på seg selv som «rabidly pro-Israel».
Wikipedia | hjemmeside | goodreads