Som første norske forlag lanserer Cappelen Damm denne måneden en strømmetjeneste for bøker. Et risikoprosjekt, ifølge forsker. Det skriver Morgenbladet.

I en epost til kulturministeren fra 25. juni skriver konsernsjef Tom Harald Jenssen at dette er en «virkelig gla’nyhet på vegne av digitale bøker!», i samme brev opplyser Jenssen at Cappelen Damm i august skal lansere Norges første strømmetjeneste for bøker, i samarbeid med svenske Storytel. Storytel etablerte seg i fjor som den mest populære strømmetjenesten for lydbøker i Sverige.

Den nye tjenesten, som partene eier 50 prosent hver av, vil inneholde totalt 20 000 e-bøker og lydbøker, både norske, svenske og engelske. Leseren kan svitsje mellom å lese og lytte til samme bok, på mobiltelefon, nettbrett eller datamaskin.

Strømming innebærer at brukerne bare har tilgang til bøkene så lenge de betaler månedsavgift, og dette blir første gang e-bøker og lydbøker samkjøres i én strømmetjeneste i Norge.

– Det er ikke bare å lansere en slik tjeneste og forvente at brukerne kommer av seg selv. Det viser erfaringene med mange andre digitale boktilbud, sier Terje Colbjørnsen, stipendiat ved Universitetet i Oslo.

– Tunge leservaner må endres, folk kjøper fremdeles papirbøker i stor grad, spesielt i bokhandelen.

Han har nylig levert en doktorgradsavhandling hvor han studerte fem digitale boktjenester som ble lansert mellom 2007 og 2012. Colbjørnsen sier han i mange år har ventet på et slags bøkenes Spotify eller Netflix.

– Men hvis tjenesten kommer skjevt ut, som for eksempel Bokskya, vil folk få inntrykk av at den er dårlig laget og at dette er noe som noen gamle nisser i forlagsbransjen har sittet og kokt i hop.

Les hele artikkelen:

Les også kommentarer på nrk.no:

Cappelen Damm har fått med seg 20 norske forlag på strømmetjenesten Storytel, men Gyldendal sier nei fordi det går for lite penger til forfattere og forlag. Bransjefolk er spent på om bokstrømmetjenesten 
vil klare seg økonomisk. Det skriver Dagsavisen. Les: Overrasket over Gyldendals nei