Foto portrett: Mona Nordøy

Foto portrett: Mona Nordøy

– Folk som kjenner meg, sier jeg alltid har sagt jeg skulle bli forfatter da jeg ble voksen, og denne erkjennelsen/ambisjonen – dette målet – springer vel ut av en erkjennelse av at jeg tidlig var god til å holde på de voksnes oppmerksomhet gjennom historiene jeg fortalte. Jeg er født med en god fantasi og observasjonsevne, og har siden jeg var liten sugd til meg de historiene folk har fortalt meg. Og fortsatt husker jeg de fleste……

Det seier Levi Henriksen, som vart medlem i NBU for få dagar sidan. Henriksen debuterte dokumentarboka  «Lille Norge i store Alaska» (om norske utvandrere til Alaska, 1999), seinare har han gjeve ut ei rekkje bøker for vaksne, noveller, romanar, petitar, dikt. (Fullstending liste til slutt i denne saka). I 2012 debuterte han som forfattar for barn, med «Engelen i djevelgapet». I år følgde han opp med «Dommedag kan vente».

– Kvifor valde du skrive for barn/ungdom?

– Jeg har to barn en gutt på 18 og ei jente på 14. Førstnevnte har sånn cirka lest to/tre bøker. Biografien om Zlatan og bøkene om Max Manus. Dattera mi kan ikke være med på butikken uten en bok (nærmeste Rema-butikk er 400 meter unna). Hun begynte etterhvert å mase veldig på at jeg skulle skrive en barnebok, og når jeg etterhvert kom opp med anslaget om en 11 år gammel jente (like gammel som dattera mi var da) som sto på hodet ti minutter hver dag fordi hun ikke ville bli større, så forsto jeg at jeg virkelig hadde noe. En historie som forhåpentligvis hos unge lesere kunne tangere noe av opplevelsen jeg hadde ved å lese Astrid Lindgren og Mark Twain som barn. Hvis jeg også skulle få boka ut mens min datter fortsatt kunne klassifiseres som barn, begynte det å haste. Derfor skrev jeg den boka samme år som den ble utgitt i 2012. I år kom det ytterligere en bok med samme hovedperson – Astrid Baros – som fortsetter å følge min datters alder.

– Er det noko sak du er spesielt opptatt av som forfattar?

– Jeg er opptatt av å fortelle en historie. Kan du ikke det/gidder du ikke det, mener jeg det er helt bortkastet å være forfatter. Alle mine bøker har også en moral der det gode alltid vinner over det onde – i blant til en ganske høy pris – men først og fremst skal jeg fortelle en historie. Dybden i historien er noe folk skal få i tillegg. Barnebokdebuten «Engelen i Djevelgapet» kan utelukkende leses som en spenningsroman, men under der ligger et boblende oppkomme av alt det 11 år gamle Astrid Baros føler om at foreldrene har skilt seg.

–  Kva likar du best å gjera når du ikkje skriv?

– Reise og være med familien. Jeg er også musiker ved siden av å være forfatter og bruker ganske mye tid på det. Musikk er på en måte friminuttet mitt og noe jeg gjøre sammen med andre. Det er en klisje, samtidig er det sant, å skrive er en ensom greie.

– Kva forventningar har du til NBU?

– Hva skal jeg si. Kanskje få inspirasjon og gode råd når det gjelder å holde en karriere som barnebokforfatter gående. «Engelen i Djevegapet» var et eventyr både når det gjaldt salg og anmeldelser. Oppfølgeren «Dommedag kan vente» det stikk motsatte. Akkurat nå lurer jeg på om jeg skal skrive en ny bok om Astrid Baros eller forsøke noe helt annet.

Bibliografi:  Lille Norge i store Alaska (dokumentarbok om norske utvandrere til Alaska, 1999), Fra Magerdalen til Elvis Presley Boulevard (petiter – 2000), Feber (noveller) 2002, Ned ned ned (noveller 2003), Snø vil falle over snø som har falt (roman) 2004), Mannen som ikke var fra Kongsvinger (redaktør for antologi) 2004, Bare mjuke pakker under treet (noveller), 2005, Babylon Badlands (roman) 2006, Den aller siste mohikaner (lettlest for voksne) 2006, De siste meterne hjem (fortellinger om å være far) 2007, Trekkspilltvillingene (lettlest for voksne) 2007, Hjertet er sin egen soldat (tre noveller) 2007, Like Østenfor regnet (roman) 2008, Mannen fra Montana (dokumentarroman) 2009, Alt det som lå meg på hjertet (noveller) 2009, Kjære deg min kjære (dikt) 2010, Lukten av propan om morgenen (lettlest for voksne), 2010, Dagen skal komme med blå vind (roman) 2011, Postkort fra alle tings utkant (essays) 2012, Engelen i djevelgapet (barnebok) 2012, Så plutselig en natt (julenovellersamling) 2013, Dommedag kan vente (barnebok) 2014 og Harpesang (roman) 2014.