Hvorfor liker ungdommer bøker som ingen voksne anmelder? Og hvordan kan man skape gode litterære diskusjoner i klasserommet? Det er blant temaene for en workshop i regi av Foreningen !les.

Fredag 29. august inviterer Foreningen!les til en gratis workshop for kritikere på Litteraturhuset i Oslo kl. 9–15. Prosjektleder for Uprisen Bjarte Bakken kan melde om god pågang, men sier det fortsatt er plass til noen flere deltakere.

En av diskusjonene under workshopen vil handle om hvordan kritikerfadderne skal forholde seg til ungdommenes smak og litteratursyn, med utgangspunkt i bøker nominert til Uprisen som er blitt nullet. Bakken forteller at flere av bøkene som var nominert til fjorårets pris, ikke har vunnet frem i konkurransen om priser delt ut av voksne, eller innkjøpsordningens finansiering.

– Bøkene som nomineres til Uprisen, blir sjelden nominert til priser som Kritikerprisen og Brageprisen. To av bøkene som var nominert til årets pris, kom ikke med på innkjøpsordningen. Svarte Mathilda III av Tor Arve Røssland ble ikke kjøpt inn gjennom innkjøpsordningen, og Marte Aunes May Lenda, utgitt på det lille forlaget Publica, ble aldri meldt på, sier han til Bok & samfunn.

Bakken forteller at det også er et gap mellom hvilke ungdomsbøker ungdommene og avisenes kritikere anmelder.

Les hele artikkelen i Bok & Samfunn: