Fantasy-forfatter Asbjørn Rydland mener tradisjonell fantasy legger for mye vekt på det magiske. Verden er ikke sort-hvitt, da kan ikke fantasy være det heller, sier han i et intervju med nrk.no.

– For meg har det vært viktig at ingenting skal være sort-hvitt. I mange fantasy-historier er det veldig tydelig hvem som er snill og hvem som er slem. Det er ingen som tviler på hvem skurken er, hverken «Ringenes Herre» eller «Harry Potter». I virkeligheten er det derimot ikke fullt så enkelt, sier Asbjørn Rydland.

I Rydlands univers er det et vesentlig poeng at du ikke vet hvem du kan stole på. De fleste karakterene har både gode og dårlige sider, det gjelder også for Rydlands egen hovedperson Koll. Han kunne like gjerne endt opp som en skikkelig kjip fyr, forteller forfatteren.

drakeguten4Rydland gir nå ut sin fjerde bok i serien «Drakeguten», med tittelen «Kampen om Kervad». Her fortelles historien om den unge gutten Koll, som ønsker å bli kriger. Han vokser opp i en verden som nylig var rammet av krig, og har skjønt at det er de som klarer å håndtere våpen, som får leve i frihet.

– Siden det er såpass mye som er diktet opp i fantasy, er det vesentlig at ting henger på greip. Geografiske avstander må stemme, og elver må renne den samme veien hele tiden, sier Rydland. –  Er det voldsomme skifter i årstider, må du ta konsekvensen av dette. Når det gjelder teknologi, er det klart at det påvirker samfunnet voldsomt dersom jeg for eksempel plutselig lar noen bruke krutt.

Les hele intervjuet på nrk.no