Norske forlag kan få en smell på flere hundre millioner kroner. Det blir én av konsekvensene hvis bokbransjen får samme avgifter som mediebransjen nå har åpnet for.

Det skriver Klassekampen i dag.

Etter at mediebransjen har gått med på moms på papiraviser, for å få lavmoms både på papir og nett, frykter forleggerne at det samme blir innført for bøker.

– Moms på bøker vil få helt andre og langt mer alvorlige konsekvenser enn moms på aviser, advarer Kristenn Einarsson, administrerende direktør i Den norske Forleggerforening.

I over 40 år har forlagene nytt godt av nullmoms på bøker, på lik linje med landets aviser.

Fritaket for avgift på det skrevne ord er nå i spill, etter at kulturminister Thorhild Widvey (H) har varslet endringer i det kommende statsbudsjettet.

Mens Mediebedriftenes Landsforeningen har åpnet opp for åtte prosent lavmoms for både papiraviser og digitale medier om fem år, har Forleggerforeningen ingen planer om å gi slipp på sitt mål: Fortsatt nullmoms på både papirbøker og e-bøker.

– Jeg skal ikke dele ut karakterer til andre, men vi kommer ikke til å gå bort fra vårt standpunkt om fortsatt nullmoms. Jeg ser ingen argumenter for at vi skal innføre skatt på det skrevne ord, sier Einarsson.

 

Les hele artikkelen her: