per knutsenKorleis stiller forfattarar seg til kritikk? Påverkar kritikken humøret og skrivelysta? Eller ventar ein fånyttes på at boka skal bli meldt?

Med hausten følgjer mange boklanseringar, og i kjølvatnet av det bokmeldingar av ymse slag. Vi har spurt fleire NBU-forfattarar korleis dei opplever bokkritikken. Først ute: Per Knutsen.

– Les du grundig alle kritikkar av bøkene dine?

– De gode kritikkene leser jeg grundig. De dårlige leser jeg bare èn gang.

– Ventar du spent på bokmeldingane etter ei utgjeving?

– Ja, det gjør jeg, ikke bare spent, men hysterisk.

– Kor mykje bryr du deg?

– Altfor mye.

– Synest du at du har noko å lære av kritikkar?

– Nei, jeg har aldri lært noe av en kritikk. Det handler kun om forfengelighet.

–  Påverkar kritikken (positiv eller negativ) humøret og skrivelysta?

– Den påvirker humøret både positivt og negativt, men har ingen betyding for skrivelysten.

–  I valet mellom ingen kritikk eller negativ kritikk – kva vel du?

– Negativ kritikk.

– Kor viktig er kritikken for det vidare livet til boka? Sal, etterspørsel, oppdrag?knutsenbok

– Kritikken må være massivt veldig god eller veldig dårlig, tror jeg, for at den skal ha noen innvirkning. Folk som jobber profesjonelt med litteratur (står i bokhandel, hyrer forfattere til oppdrag osv) lytter til nettverket sitt eller leser bøkene selv og gjør seg opp en mening. Den av bøkene mine som har solgt mest, barneboka «Hilsen en som elsker deg» fra 2003, fikk ikke en eneste linje i pressen, bortsett fra på listen over de nominerte til Ark-prisen.

– Har forholdet ditt til bokmeldingar forandra seg med talet på utgjevingar?

– Ja, jeg ser lettere hvilke kritikere som har peiling på litteratur, og hvilke som ikke har det. Samtidig er jeg blitt mer desillusjonert, litt sånn «det var bedre før». Da jeg debuterte og ga ut barnebøker på 1970-tallet, fikk jeg opp mot tjue anmeldelser pr bok. Nå er jeg heldig hvis jeg får to eller tre. Er det rart man blir grinete?

 – Kan du anslå kor mange meldingar den siste boka di fekk i media?

knutsen2

– Den kom ut i 2013, fikk tre anmeldelser i aviser og ble omtalt i noen blogger.