Sjanger: Science fiction/thriller
Utgitt: 2014
Format: Innbundet
Oversatt av:
Illustrert av: –
Forlag: Crown
ISBN: 9780804139021
Sider: 384
Kilde: Kjøpt selv

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Forlaget om boka:
Six days ago, astronaut Mark Watney became one of the first people to walk on Mars. Now, he’s sure he’ll be the first person to die there. After a dust storm nearly kills him and forces his crew to evacuate while thinking him dead, Mark finds himself stranded and completely alone with no way to even signal Earth that he’s alive—and even if he could get word out, his supplies would be gone long before a rescue could arrive. Chances are, though, he won’t have time to starve to death. The damaged machinery, unforgiving environment, or plain-old «human error» are much more likely to kill him first. But Mark isn’t ready to give up yet. Drawing on his ingenuity, his engineering skills—and a relentless, dogged refusal to quit—he steadfastly confronts one seemingly insurmountable obstacle after the next. Will his resourcefulness be enough to overcome the impossible odds against him?
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Synes du karakteren til Tom Hanks i Cast Away hadde det kjipt? Møt Mark Watney. Han har blitt forlatt på Mars. Tidligere i år så jeg litt snakk om boka på goodreads. Den så ut til å høste veldig mange høye karakterer. Jeg lot meg overtale (greit, det var ikke vanskelig, jeg liker science fiction, og jeg liker overlevelseshistorier), og det var jammen fornuftig. The Martian er en heseblesende thriller som var vanskelig å legge fra seg. Og selv om man ikke skal «judge a book by its cover»: Har du sett noe så flott? Makan.

LOG ENTRY: SOL 6

I’m pretty much fucked.
That’s my considered opinion.
Fucked.
Six days into what should be the greatest two months of my life, and it’s turned into a nightmare.
I don’t even know who’ll read this. I guess someone will find it eventually. Maybe a hundred years from now.
For the record . . . I didn’t die on Sol 6. Certainly the rest of the crew throught I did, and I can’t blame them. Maybe there’ll be a day of national mourning for me, and my Wikipedia page will say, «Mark Watney is the only human being to have died on Mars.»
And it’ll be right, probably. ‘Cause I’ll surely die here. Just not on Sol 6 when everyone thinks I did.

Astronaut Watney finner altså seg selv alene på Mars, med et knippe uststyr beregnet på ham selv og mannskapet han kom dit med. Dessverre dro mannskapet fra ham etter at de måtte innse at han etter alt å dømme var død. Hva gjør man når man er fanget på en fremmed (og fiendtlig) planet uten noe håp om å bli reddet? Vel, man gjør det man kan. Det er verdt å merke seg at Watney er ekstremt ressurssterk. Det er fullstendig logisk: man går igjennom mange tester og prøvelser før man får bli astronaut – og før man får bli med på spesielle oppdrag. Dette er altså ikke direkte sammenlignbart med den stakkars fyren i Cast Away, som egentlig bare er en vanlig fyr. Mark Watney er ikke vanlig. Han er smart og snartenkt, og han klarer å holde hodet kaldt. Andre mennesker ville neppe ha hatt entusiasmen hans.

Det betyr ikke at alt er bare fryd og gammen. Historien fortelles delvis gjennom loggføringene han gjør (altså i førsteperson) og delvis i tredjeperson. I loggføringen får vi innblikk i hva som foregår i hodet hans, vi får beskrivelser av hvorfor han gjør det han gjør og hva han håper kommer til å skje. I tredjeperson får vi gjerne vite ting Watney ikke får vite (problemer han ikke kjenner til enda, for eksempel), og det er med på å bygge opp spenningen. Jeg mistenker at boken hadde blitt i overkant ensforming om vi fikk alt kun fra Marks perspektiv.

Jeg kan ikke egentlig snakke noe særlig om handling uten å ødelegge litt for de av dere som kunne tenke dere å lese den, så jeg skal la det ligge. Men jeg skal si at jeg hadde vanskelig for å legge den fra meg, og etterhvert som plott-elementene bygget seg opp og falt på plass ble det mer og mer spennende, og den siste delen lå jeg oppe og leste til langt på natt. Anbefales videre.

Den hadde dessuten virkelig kledd å bli filmatisert, og hvis internett vet hva det prater om, så blir det film av den, med Ridley Scott som regissør og Matt Damon som Mark Watney. Den må jeg nok se. Og forresten: Hvis du ser på boktraileren under, så er det verdt å nevne at Watney er langt mer humoristisk anlagt enn det mannen i klippet fremstår. Watneys loggføring er preget av tørr galgenhumor, og jeg synes ikke helt at den traileren fanget det aspektet når det leses høyt. Så vet du det, i tilfelle du synes det hørtes fryktelig lite interessant ut utifra traileren.

kortsagt-themartian

Bok-trailer:

Andre bloggere om boka:
Utsikt frå lia

Om forfatteren:
Andy Weir er en amerikansk forfatter. Han fikk en jobb som programmerer i et nasjonalt laboratorium da han var 15 år gammel, og ser på seg selv som en «life long space nerd». Han begynte å skrive The Martian i 2009, og gjorde research av blant annet astrodynamikk, astronomi og romfartshistorie. The Martian ble refusert av en rekke forlag, så han publiserte den først på egen hånd. Den solgte 35000 kopier på tre måneder, og ble etterhvert snappet opp av et forlag. I mars 2014 lå den på NY Times’ bestselgerliste.
Hjemmeside | Wikipedia | goodreads