1386_Forfatterbilde_fil_200– Jeg har skrevet i mange år. Plutselig en dag oppdaget jeg at det jeg drev med kanskje kunne være for barn. Jeg liker å fantasere og leke med ord og språk. Vil gjerne fortelle på en måte som barn liker.

Det seier Åse Ombustvedt om kvifor ho valde å skrive for barn. Åse vart ny medlem i NBU i august. Ho har skrive to bøker, som ho sjølv meiner er veldig forskjellige.

– Den første boka handler om ei jente som ikke får sove. Hun ligger i senga og tenker på hva som finnes i mørket. Den andre boka handler om ei gjedde som kan snakke. Gjedda er svært freidig, og når den flytter på land skjer det mye rart.

 – Kvifor ville du bli forfattar?

– Jeg har et behov for å skrive. Tanker om å bli forfatter kom allerede i ungdomsårene. Vil gjerne få til noe som andre vil lese.

– Er det noko sak du er spesielt opptatt av som forfattar?

– At barn og unge skal like å lese. Jeg er opptatt av litteraturens betydning for fantasi, undring og livsglede. Jeg er også opptatt av bokas overlevelse. Dikt for barn bør få større plass, og skulle ønske folk leste mer dikt. Jeg har selv også et ønske om å gi ut dikt.

– Kva likar du best å gjera når du ikkje skriv?

– Da liker jeg å være sammen med familien. Og å være lærer i ungdomsskolen. Liker veldig godt å gå turer i kultur- og naturlandskap. Leser bøker. Jeg rekker ikke så mange, for jeg leser ganske sakte. Det er nok litt fordi jeg funderer mye på ordene som står der.

– Kva forventningar har du til NBU?

– Jeg er veldig glad for å få informasjon om det som skjer. Allerede nå ser jeg at det fungerer som en påminnelse om at det finnes flere sånne som meg der ute. Ser også fram til å kunne delta på ulike ting.