Forlaga går saman om eit stort prosjekt for å synleggjera mangfaldet i barne- og ungdomslitteraturen. Tidspunktet for festivalen er 4.-6. juni 2015. Ei av dei sentrale sakene NBU har arbeidd med siste året, har vore einsrettinga i utvalet av barne- og ungdomsbøker i bokhandlane, på grunn av dominansen til kjedene. Dette var mellom anna tema på årsmøtet i vår, og der kom forlagssjef i Cappelen Damm, Birgit Christensen, opp med ein ide om eigen barnebokfestival. Arrangørane skriv dette om bakgrunnen for tiltaket:

«Bokhandlene spisser sitt vareutvalg og konsentrerer seg enda mer enn før om få bestselgere. I kampen om eksponeringsplass er barnelitteraturen lidende. Kjedene kjører tilbudstorg året rundt og prispresset er stort og urovekkende for forlag og forfatter. Avisene trapper ned på antall anmeldelser og det er enda vanskeligere enn tidligere å få inn reportasjestoff om litteratur for barn og unge.

I Norge gis det ut bøker for barn og ungdom med svært høy kvalitet innen alle sjangre. Vi ønsker å sette søkelyset på nettopp bredde, mangfold, kvalitet – i fellesskap. Ett tiltak er en stor Barnebokfestival 2015. Planen er at dette skal bli en årlig festival. Det er flere barnebokfestivaler som går av stabelen i Norge. Likevel mener vi at det er rom for og behov for en til. I Oslo.

Vi vil lage arrangementer som presenterer kjente og mindre kjente forfattere og illustratører og vi ønsker å sette bøkene inn i nye og uventede rammer. Det planlegges faglige seminarer, opplesninger, aktiviteter, utstillinger og familieforestillinger. Vi skal henvende oss til et bredt publikum, skoleklasser, barnehager, bibliotekarer, lærere. Vi skal spre oss på flere arenaer, men unngå at det blir for mange arrangementer som kolliderer med hverandre. Programarbeidet er godt i gang.

Vi ønsker også å arrangere en egen fest for forfattere og illustratører.

NBUs medlemmer får denne informasjonen først.

De forlagene som er med er: Samlaget, Juritzen, Kagge, Gyldendal, Fontini, Omnipax, Aschehoug, Magikon, Schibsted, Figenschou, Cappelen Damm, Gresvik, Mangschou.»