Sjanger: Barnebok (ca 3-6 år)
Utgitt: 2014
Format: Innbundet
Illustrert av: Åshild Irgens
Forlag: Gyldendal
ISBN: 9788205454132
Sider: 61
Kilde: Anmeldereksemplar

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Forlaget om boka:
En koselig hverdagsbok som innbyr til fine samtaler. Vilde og Simon er venner. Men hva vil det egentlig si å være venner? Vilde liker av og til å være alene. Er det det samme som å være ensom? Simon treffer andre barn når han er i Syden med mamma. Men er det mulig å få venner når en ikke snakker samme språk? Vildes pappa kjøper stjernekikkert, så Vilde og Simon kan se på stjernene. Men hva er bak det de kan se? hva er bak stjernene?
Birte Svatun har skrevet en hverdagsfilosofisk og nær bok om ting barn undrer seg over og gjerne vil snakke om. Åshild Irgens vakre og humoristiske illustrasjoner gjør boken til en godteskål for både små og store…
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Jeg har ytret begeistring for Birte Svatuns bøker før, både for Rett eller galt og for Hva er følelser? Begge gangene lot jeg meg begeistre av måten Svatun aktiviserer tankeprosesser hos både barn og voksne. Når jeg leser Tenkeboka, så får også jeg noe å tenke på. Det skal riktignok sies at jeg ikke selv har testet den på noen barn i målgruppen, men dette er en sånn type bok jeg selv hadde likt å fundere på i den alderen. Når sant skal sies så har jeg blitt sittende å fundere på den nå også.

Vi får servert en rekke små kapitler med en liten historie, og til hver lille historie kommer et knippe spørsmål det går an å tygge på før man går videre. Vi blir kjent med vennene Vilde og Simon, som for eksempel ligger i hengekøya og lurer på hvordan det ville være å fly. Senere blir vi kjent med Gølken, Simons usynlige venn, og når Simons foreldre skal flytte fra hverandre blir han lei seg og trenger trøst. Svatun spør: Hvordan kan du se at noen er lei seg?

Spørsmålene varierer mellom spørsmål der det finnes et konkret svar (for eksempel Hvilke språk kan du? og Hvordan måler vi tid?) og spørsmål som åpner for individuelle svar og vurderinger (Hvem bestemmer om noe er stygt eller pent? og Hva i livet ditt skulle du ønske var omvendt?). Svatun er ikke redd for å stille de store spørsmålene, heller: Hva er forskjellen mellom deg og en sjimpanse? Hvem bestemmer over din kropp? Kan dyr være din venn? Har du noen gang følt deg ensom sammen med andre? Har mennesker større rett til å leve enn dyr? Hva vil det si å dø?

Boken prydes av lekne, barnslige illustrasjoner av Åshild Irgens, og det funker. De er enkle og understreker det som står i teksten, uten at de egentlig bidrar noe mer utover det (slik vi for eksempel kan se i Lisa Aisatos illustrasjoner). Jeg opplever med andre ord at teksten hadde stått like solid på egen hånd, mens hos Aisato – og illustrasjonene til Akin Düzakin i Det spørs av Jostein Gaarder – gir illustrasjonene en åpning for en rekke tolkninger utover det teksten byr på. Kan hende forskjellen hovedsaklig ligger i at Svatun skriver spørsmålene rett ut, så det faller ikke på illustrasjonene å hinte til disse tingene på egen hånd. Når det er sagt, er det bare fint at illustrasjonene bidrar med litt farge og lekenhet over de drøye 60 sidene. Jeg liker stilen til Irgens, og jeg tror også at mange barn liker den.

Dette er enda en solid barnebok fra Svatun. Den bugner over av ting man kan diskutere og tenke over for seg selv, enten man er 6 eller 60 år. Det er neppe den ideelle boken for leggetid, for her kan lange diskusjoner glatt startes. Den bør finnes i alle barnehager, og egentlig på alle barnerom, spør du meg. Her gis foreldre og voksne som jobber med barn et godt verktøy for å hjelpe barn med å sette ord på store ting; å tenke på ting det kan være vanskelig å sette ord på fra begynnelsen av.

kortsagt-tenkeboka

Andre bloggere om boka:
Tine sin blogg

Om forfatteren:
Birte Svatun (f. 1958) er en norsk journalist og forfatter. Hun er utdannet lærer og har tidligere jobbet som journalist i NRK radio i ti år. Flere av barnebøkene hennes, deriblant de tre jeg har skrevet om, har vært hovedbøker i Bokklubben barn. Hun har også skrevet bøker for voksne, som Sove hele natten og Det beste i livet er gratis. De fire siste bøkene hennes hadde inntil våren 2014 et samlet opplag på 55 000. Hun bor i Åsgårdstrand i Vestfold.
Wikipedia | hjemmeside | goodreads