Bok 1 i Ravneringene
Sjanger:
Fantasy
Utgitt: 2013
Format: Innbundet
Omslag/kart: Siri Pettersen
Forlag: Gyldendal
ISBN: 9788205452541
Sider: 615
Kilde: Kjøpt selv (har også fått leseeksemplar)
Vinner av Fabelprisen, nominert til Bokbloggerprisen

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Forlaget om boka:
Tenk deg å mangle noe alle andre har. Noe som beviser at du hører til i denne verden. Noe så viktig at uten det, er du ingenting. En pest. En myte. Et menneske. Femten vintre gammel får Hirka vite at hun er et odinsbarn – en halelaus råttenskap fra en annen verden. Foraktet. Fryktet. Og jaget. Hun aner ikke lenger hvem hun er, og noen vil drepe henne for at det skal forbli en hemmelighet. Men det finnes verre ting enn odinsbarn, og Hirka er ikke den eneste skapningen som har brutt gjennom portene… Odinsbarn er original fantasy på norrøn grunn. Et oppgjør med fremmedfrykt, blind tro og retten eller viljen til å lede. Det er den første av tre bøker om Hirka, i serien Ravneringene.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Jeg har vært grenseløst treig til å skrive om denne boka. Jeg blir litt sånn når det gjelder bøker som alle skriver om. Siden Odinsbarn havnet på kortlista til historiens første norske bokbloggerpris, har denne gått sin seiersgang på bokblogger. Det kan tenkes at jeg er den aller siste bokbloggeren i hele Norge som skriver om den. Vel, det føles litt sånn i allefall. Jeg leste for lenge siden, men har ikke fått somlet meg til å skrive noe før nå. Ikke helt ugrei timing, egentlig, siden bok nummer to, Råta, kom ut forrige uke.

Hirka mangler noe helt essensielt. Hun mangler hale. Hirka Halelaus. Det er like rart som om jeg skulle ha hatt hale her i vår verden. Alle i Ymslanda vet at halelause, odinsbarn, bærer råta. De må skys som pesten – for de bærer pesten. Det finnes utallige folkeviser og historier om folk som har fått råta fra odinsbarn. Hele livet har Hirka trodd at ulven tok halen hennes da hun var liten. Som femtenåring blir det klart at dette muligens ikke er sant. Kanskje hun ikke hadde hale i det hele tatt. Kanskje hun er det de alle frykter mest.

Hva vil vennene hennes si? Hva vil Rime si? Samtidig er det ugreie krefter i sving innen politikken, og Hirka blir mot sin vilje en brikke i et spill som langt overgår det hun kunne forestille seg, der hun og faren i utgangspunktet bodde for seg selv i utkanten og samlet urter og laget medisin. Livet til Hirka snus på hodet, og det er ingen vei tilbake. Spørsmålet er bare om det i det hele tatt eksisterer noen vei fremover.

Helten er hun som er annerledes. Utskuddet. Det handler om mot til å være den man er, mot til å stå i mot sladder, baksnakking og overtro. Kontrasten blir tydelig selv før Hirka finner ut sannheten – forskjellen på Hirka og den litt mer jålete og overfladiske venninnen Sylja er påfallende. Hirka er ikke annerledes bare fordi hun er halelaus, hun og faren er rett og slett litt utenfor samfunnet. At dette er en konsekvens av farens hemmeligheter og Hirkas eget selvbilde er selvsagt også et poeng. Selve boka er dedikert til de av oss som er litt annerledes:

Og til deg. Du som alltid leste bøker ingen hadde hørt om. Du rare, bakerst i klassen. Du som vokste opp i en mørk kjeller der skjebnen ble avgjort med terningruller. Du som fremdeles kler deg ut. Du som aldri passet helt inn, og som ofte følte at du var på feil sted, til feil tid. Dette er din bok.

Gitt den enorme suksessen hun må kunne sies å ha hatt, har hun truffet svært mange. Meg selv inkludert. Jeg storkoste meg med bok én i Ravneringene. Universet er troverdig, problemene er realistiske, og forfatteren er ikke redd for å sette søkelyset på ting som er vanskelig.

Hun har tatt utgangspunkt i norrøn mytologi og norsk folketro – men hun har skrevet noe helt eget. Dette har vi ikke lest før. Ikke jeg, i alle fall. Romanen er svært ambisiøs, på et nivå jeg ikke egentlig har inntrykk av at norske fabelprosaforfattere vanligvis legger seg på. Kanskje fordi mange av dem tar sikte på å skrive for ungdom (det kan virke som om sjangeren fantasy automatisk havner under ungdom her i Norge, enten forfattere vil det eller ikke).

kart_ymslandaSpråklig er også ambisjonsnivået merkbart – Pettersen skaper for eksempel en helt ny verden med stedsnavn som lyder kjent i den forstand at det kunne vært hentet fra norrøn mytologi, men ikke er det. Hun har skapt talemåter som glir fullstendig sømløst inn i fortellingen, og hun fikser det på en måte som ikke overlater leseren helt til seg selv i å finne ut av hva i all verden det betyr. Pettersen tar verdenen hun har skapt på alvor, og hun begrenser seg ikke til en «enkel» fortelling med et «quest» som må løses. Dette er noe mer. Dette er et sted med ekte mennesker og ekte problemer.

Jeg tror ikke jeg skal skrive noe særlig mer. Det har blitt skrevet så mye om Odinsbarn at jeg har neppe noe mer å komme med. Jeg likte den. Godt. Pettersen har skapt noe annerledes som allikevel føles velkjent, hun har lagt seg på et annerledes ambisjonsnivå og hun tilbyr noe som åpenbart treffer en nerve hos svært mange, både blant ungdom og voksne.

kortsagt-odinsbarn

Andre bloggere om boka:
Siljeblomst
Lesehesten
Bøker & Bokhyller
Lattermilds bokblogg
Solgunn sitt
I bokhylla
Ellikkens bokhylle
Reading Randi
Boknerdens bokblogg
Hysj! Lesing pågår
Karis bokprat
Bokstavelig talt
Ubok.no
Bokvrimmel
Rysjedamene
Av en annen verden
Rose-Maries litteratur- og filmblogg
Lesehorden
Mettemor møter massene
Tine sin blogg
Groskro’s verden
Bokelskeren
Maria i mengden
Min lille bokverden

Om forfatteren:
Siri Pettersen (f. 1971) er en norsk designer og forfatter. Hun har røtter fra Finnsnes og Trondheim, men bor for tiden i Oslo. Hun skrev sin første bok på Bestefars papir fra trygdekontoret, og den handlet om en gråtende prinsesse. Det andre prosjektet ble skrinlagt da hun fant ut at det ikke var midnattsol i Afrika. Men etter fylte 18 år ble fokuset flyttet til det visuelle, og i 2002 vant hun Bladkompaniets tegneseriekonkurranse med serien Anti-klimaks, som også sikret henne Sproingprisen for årets nykommer. Hun er til daglig Art Director i Kantega. Odinsbarn er hennes første roman.
Forlaget | hjemmeside | goodreads