bruneomslagDen norske forfatteren Håkon Øvreås og illustratøren Øyvind Torseter mottok Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris 2014 for boka Brune under Nordisk råds prisutdeling i Stockholm.

Tittelen Brune spiller på hovedpersonens navn Rune, som tar opp kampen med eldre gutter som mobber og skremmer ham. Han forvandles til superhelten Brune som hevner seg ved å gå ut om kvelden og male guttenes sykler brune.

I begrunnelsen fra bedømmingskomiteen står det:

-«Brune» er en varm og sterk historie om vennskap og mot, full av oppfinnsomhet og hverdagsmagi. Det er en morsom fortelling om hvordan det er å være en foretaksom liten gutt når plageåndene ikke gir seg, men det er også en bok om savn og møtet med døden, fint og usentimentalt skildret. Dialogene er troverdige og fornøyelige, setningene er enkle, men uttrykker ofte mer enn ordene som står der. De fantastiske elementene er flettet inn på en stilsikker og naturlig måte. Illustrasjonene understreker stemningen og den finurlige humoren i teksten, med sans for detaljer og med sparsom, men virkningsfull fargebruk. Som barnebok fyller ‘Brune’ et tomrom, mellom bøker for de minste og bøker for ungdom. Det er en fortelling med klassiske kvaliteter, som samtidig er med på å fornye fortellingen for barn, i norsk og nordisk tradisjon.

Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris er på 350.000 danske kroner.

Les mer om prisen og utdelingen på nrk.no

Les også om dei nominerte: Kven får Nordisk Råds BU-litteraturpris 2014?

I 2013 ble Håkon Øvreås  tildelt NBUs debutantpris Trollkrittet for boka «Brune». Les her:

Les også om samarbeidet mellom Øvreås og Torseter: Å tegne seg inn mot superhelten