Sjanger: Urban fantasy
Utgitt: 2005
Format: Heftet
Oversatt av:
Forlag: Headline Review
ISBN: 9780747263746
Sider: 656
Kilde: Kjøpt selv
Litteraturpriser: Hugo, Nebula, Locus, SFX Magazine, Bram Stoker, Geffen. Også stemt frem for One Book, One Twitter

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Forlaget om boka:
Days before his release from prison, Shadow’s wife, Laura, dies in a mysterious car crash. Numbly, he makes his way back home. On the plane, he encounters the enigmatic Mr Wednesday, who claims to be a refugee from a distant war, a former god and the king of America. Together they embark on a profoundly strange journey across the heart of the USA, whilst all around them a storm of preternatural and epic proportions threatens to break. Scary, gripping and deeply unsettling, AMERICAN GODS takes a long, hard look into the soul of America. You’ll be surprised by what and who it finds there…
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Det er lenge siden jeg leste boka. Et halvår eller noe sånt. Jeg har bare ikke skrevet om den. Hvorfor? Tja… Det er vanskelig å skrive om den. Den er god. Men det var også ei bok som jeg brukte lang tid på å lese, på et tidspunkt ble den liggende urørt i en måneds tid eller noe sånt. Og jeg klarer vitterlig ikke å sette fingeren på hvorfor. Jeg likte den jo. Prestasjonsangst..?

Protagonisten Shadow sitter altså i fengsel ved bokas begynnelse, men skal snart slippes ut. Ut for å endelig få være sammen med kona Laura. Så blir hun plutselig drept i en bilulykke sammen med en mann. Shadow slippes ut av fengslet og har ingen og ingenting. Så møter han Mr Wednesday, en mystisk, tvilsom type som ansetter Shadow som en slags livvakt. Herfra er det vanskelig å si noe mer uten å ødelegge for dere som fortsatt har til gode å lese boka, men de begir seg ut på en reise gjennom USA som vil innebære det å snu opp ned på verden slik Shadow kjenner den.

Konseptet er interessant nok i seg selv: guder eksisterer fordi folk tror på dem. USA er bygget opp av immigranter som alle hadde med seg gudene sine dit. Derfra har noen levd videre i beste velgående, mens andre har fått en litt mindre stabil tilværelse. Jevnt over er alles eksistens truet av en nedgang. Uansett er det nye guder i vekst; guder som kommer fra forbrukersamfunnet og moderne teknologi (for eksempel internett og media). Hovedmotivet kan vel sies å være kampen mellom det gamle og det nye, men boka er så veldig mye mer enn det.

Dette er et veldig komplekst og ikke minst ambisiøst prosjekt. Jeg mener, når man går inn for å skrive en fortelling om alle gudene som (på premisset til Gaiman) finnes i Amerika, og alle deres fortellinger og egne planer; og om alle de nye gudene, og om det vestlige samfunnet generelt, så sier det seg selv at dette blir mange sider med mange tråder. I tillegg har Gaiman lagt inn såkalte «interludes»; avbrudd og digresjoner i hovedfortellingen. Følgende tekst er derifra:

Ganske slående tekst, den der.

Det faktum at det er så mye, så komplekst og ambisiøst, gjør det både storslagent og krevende. Det var vel dette som gjorde at det tok tid for meg å lese den, også. Mange tråder. Mange personer. Mange motiver. Mange ting å holde styr på. Litt overveldende til tider. Noen av avbruddene og digresjonene gjorde noe med historiens driv, men så var det også – som eksemplet over – i disse digresjonene at jeg fant de mest slående og skjellsettende bildene. Jeg tenker dessuten at jo mer relevant kunnskap du sitter på, jo mer vil du få ut av boka. Jo mer du vet om religion og myter – og landene/kulturene de oppstår i – og jo mer du vet om det moderne samfunn og politikk, jo mer vil du få øye på i teksten.

Jeg ble ikke noe mindre fan av Gaiman etter denne boka her. Dette er muligens den mest overveldende boka han har skrevet, i alle fall blant de jeg har lest. Jeg kommer antageligvis til å lese den igjen en dag.

kortsagt-americangods

Om forfatteren:
Neil Richard MacKinnon Gaiman (f. 1960) er en anerkjent britisk forfatter, født og oppvokst i England men bosatt i USA. Han har et stort antall fortellinger på samvittigheten, men er kanskje best kjent for Sandman, Stardust, American Gods, Coraline, Neverwhere og The Graveyard Book. Gaiman-familien har røtter fra Polen og andre Øst-Europeiske land, og det var bestefaren hans som tilslutt slo seg ned i Hampshire, England. Han var gift med Mary McGrath fra 1985 til 2007, og har barna Michael, Holly og Madeleine med henne. I 2011 giftet han seg med Amanda Palmer. Han er også nær venn med sangeren Tori Amos, og de to refererer stadig til hverandre i arbeidene deres.
Wikipedia | bibliografi | hjemmeside | goodreads | twitter