Hylla venter på flere bøker

Hylla venter på flere bøker

Vil du være med og støtte biblioteket på ungdomssenteret i Same, Timor Leste (Øst-Timor)? Kari Sverdrup og Anne Østby har satt i gang en innsamlingsaksjon for å bidra til bøker til biblioteket, og de vil gjerne at flere NBU-ere bidrar.

Her forteller Kari om aksjonen: Biblioteket på ungdomssenteret i Same, Timor Leste (Øst-Timor) har 33 bøker. Ungdomssenteret drives av UN Volunteers. En av disse kontaktet forfatter Anne Østby, som for tiden er bosatt i Timor Leste. Anne skrev om dette på sin facebookprofil, og undertegnede tenkte at her kan noe muligens gjøres.

Dermed har vi startet en tidsbegrenset innsamlingsaksjon. Vi ønsker å fylle hyllene på ungdomssenteret med bøker. I Same er det behov for bøker på bahasa (det lokale språket), portugisisk og engelsk. Vi har funnet ut at det enkleste er å samle inn penger. Å bestille bøker her i Norge, for deretter å sende dem til Timor Leste vil både bli dyrt, og mye av pengene vil gå til porto. De innsamlede midlene vil Anne Østby, i samarbeid med UNV i Same, kjøpe bøker for i de lokale bokhandlene.

Prisen på bøker ligger på mellom 20 og 40 US dollar (omtrent 100 til 200 NOK). Vi oppfordrer alle våre forfatterkolleger å gi 100 kr, og dermed én bok til biblioteket i Same. Bidrag kan settes inn på konto nr 1607 42 02466

Innsamlingen pågår frem til 1. desember. Anne vil rapportere om hvor mye penger som samles inn, og hvor mange bøker som etter hvert fyller hyllene.

Følg innsamlingsaksjonen på facebookgruppen: 100 bøker til biblioteket i Same.

 

Anne Østby: Litt bakgrunnsinfo om situasjonen i Same

Timor Leste er en ung nasjon. Landet ble selvstendig for 12 år siden, og alt fra infrastruktur til helsestell og utdanningssystem bærer preg av at det er et «post-conflict» samfunn. For de unge er denne overgangen spesielt krevende. Arbeidsløsheten er stor, særlig på landsbygda, hvor store deler av befolkningen lever fra hånd-til-munn. Mange søker naturlig nok lykken i hovedstaden Dili, hvor ca 200 000 av landets 1,1 millioner innbyggere bor. Men heller ikke i Dili vokser jobbene på trær, og mange ungdommer (spesielt gutter) havner i gjengmiljøer, martial arts groups, som i virkeligheten ikke er annet enn småkriminelle gjenger.

For de som blir igjen i distriktene, er mulighetene få. Skolegang utover grunnskole (mange, særlig jenter, gjennomfører heller ikke denne), er en sjeldenhet. Og selv om drømmen for de fleste er en jobb i det offentlige, med sikkerhet og fast lønn, er det få som greier å karre seg inn i en «government job.» Kombinert med følelsen av at det ikke er plass til dem i det «nye» Timor Leste, fører dette gjerne til apati og initiativløshet.

På den kulturelle fronten er den allmenne stimulusen tv, med endeløse indonesiske såpeserier, som «alle» ser. Bøker finner du ikke, og selv om de fleste har lært å lese både på bahasaisk og portugisisk, og mange på engelsk, er det ingen kultur for å lese for glede, for lærdom eller fortryllelse.

Det er dette biblioteket på ungdomssenteret i Same vil forsøke å skape en motvekt til. Ved å lage en boksamling med romaner, historiebøker, biografier og innledningsbøker til fag som fysikk, økonomi, filosofi og andre universitetsfag, er tanken, og håpet, å tenne en leselyst som kan åpne vinduer og tenne drømmer. UNV-medarbeiderne vil følge opp ved å arrangere diskusjonskvelder. Konseptet er nytt og trolig vil det kreve innkjøring for ungdomsgruppene det retter seg mot: 15- 20-åringene.

 

Vi håper at mange av våre forfatterkolleger og NBU-medlemmer vil bidra. Det er ikke så mye som skal til, men det kan utgjøre en stor forskjell for ungdommer i Timor Leste.

 

Anne Østby og Kari Sverdrup