Et av temaene på høstens medlemsmøte i NBU var elektroniske utgivelser for barn og ungdom. Ofte forenklet til begrepet ”apper”. For et par år siden ble slike utgivelser sett på som selve fremtiden for barne- og ungdomsbøkene, samtidig som de også var den store stygge ulven. Alle ønsket dem men ingen ville ha dem, var gjerne inntrykket man fikk når dette ble diskutert i bransjen. Ikke minst hersket det stor usikkerhet omkring ”appene”.

Det man kan oppsummere med i dag, er at det ikke har kommet veldig mange elektroniske utgivelser av denne typen. Forlagene er skeptiske til å satse på dem, de koster mye å utvikle, de er dyre å få distribuert og de forventes å ha lav pris. Enkelte har hatt suksess, men da gjerne med utgivelser som allerede har vært populære i bokform. Forlagene har også i stor grad innsett at applikasjoner laget for en bestemt type mobiltelefon eller nettbrett ikke vil kunne lønne seg og derfor heller vil lage ”berikede e-bøker”, som kan selges fra vanlige nettbokhandler og brukes på ulike leseutstyr.

Et godt eksempel på hvordan det kan gå fikk vi fra Ingunn Aamodt i paneldebatt på medlemsmøtet. Hun har fått gitt ut en applikasjon basert på sin figur ”Pulverheksa”. For at applikasjonen skulle komme ut, måtte hun bruke familiemedlemmers kunnskap og dyktighet i animasjonsarbeidet, hun måtte bruke gode venner som skuespillere for å få stemmer til figurene og hun har ikke tjent noe som helst på prosjektet. Det er interessant og spennende med bøker i nye format, men det må være økonomi i det også, både for forlag og forfatter.