Elevene i Bokslukerprisen har siden august lest og stemt frem sine favoritter blant ti bøker for aldersgruppen 10-12 år. Nå er fem superfinalister klare.

De nominerte er: Trollskallen av Alexander Løken (Cappelen Damm) Zombie-Bjarne av Sigbjørn Mostue, illustrert av Ketil Bleidin (Cappelen Damm) En flåte av gull av Aslak Dørum (Aschehoug) Vindeltorn av Tone Almhjell (Gyldendal) Revolvergutten av Arne Svingen (Gyldendal)

Bokslukerprisen er et leselystaksjon etter initiativ av Foreningen !les. Aksjonen har i høst engasjert nærmere 25 000 elever på 6. trinn i norsk skole. Elevene har lest utdrag fra ti bøker og stemt frem sine favoritter. Nå skal fem juryklasser over hele landet leser superfinalistene og avgjøre hvilken bok som får historiens første Bokslukerpris på Verdens bokdag i april 2015.

– I Bokslukerprisen er det de unge leserne selv som bestemmer hvilke bøker som skal bli superfinalister, og hvilken bok som skal vinne. Vår erfaring er at aksjonen motiverer elever på mellomtrinnet til å lese og gjøre seg opp en mening om litteraturen som skrives for dem, sier daglig leder i Foreningen !les, Wanda Voldner.

Responsen tyder på at Bokslukerprisen er et etterlengtet tiltak for målgruppa.

– Interessen for å delta i Bokslukerprisen har vært stor. For oss voksne er tilbakemeldingene gull verdt. Det gir oss innblikk i hvordan barn leser og hva de mener om litteratur. Som leselysttiltak ser Bokslukerprisen ut til å dekke et behov blant lærere og elever på mellomtrinnet, sier Voldner.

Linn Marie Blikstad, lærer ved Bøler skole i Oslo, mener også Bokslukerprisen er et tiltrengt prosjekt.

– Felles leseopplevelser gir en mulighet for bevisstgjøring og refleksjon det ellers kan være vanskelig å få til. Elevene følger opplegget med stor iver og jubler hver gang vi skal bruke tid på å lese og ha klassesamtaler, sier hun.

Juryklassene er: Spangereid skole, Lindesnes

Haus skule, Osterøy

Kila skole, Harstad

Nordli skole, Østre Toten

Bøler skole, Oslo

Om Bokslukerprisen

Bokslukerprisen er en gratis og nasjonal leselystaksjon for barneskolen i regi av Foreningen !les. Elever på 6. trinn stemmer frem sine favoritter på bakgrunn av utdrag fra en antologi med tekstutdrag fra ti bøker for målgruppen. Deretter får fem juryklasser i oppdrag å lese dem nominerte bøkene og kåre en vinner. www.bokslukerprisen.no