Sjanger: Sakprosa/fakta/humor
Utgitt: 2014
Format: Innbundet
Oversatt av:
Forlag: Houghton Mifflin Harcourt
ISBN: 9780544272996
Sider: 320
Kilde: Kjøpt selv

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Forlaget om boka:
Science’s most intriguing questions answered by the web’s favourite writer, the genius behind xkcd.com. Munroe’s hilarious and compelling answers explain everything from the odds of meeting your one true soulmate to how many humans a rampaging T-Rex would need to eat a day.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Har du noen gang lurt på hva som skjer om hele menneskeheten samles og står tett i tett, for så å hoppe og lande samtidig? Eller hvordan det i realiteten hadde vært om hvert menneske faktisk bare hadde én sjelefrende? Eller hva som hadde skjedd med en person dersom alt DNA-et hans plutselig forsvant? Eller hva som hadde skjedd med Mars om vi tok alt vannet fra havene på jorda og slapp det på hodet til Curiosity Rover? Eller hvor lang tid det hadde tatt for to udødelige mennesker å finne hverandre hvis de startet på motsatt side av en planet som ligner Jorda?

Om ikke annet, lurer du kanskje på noe av dette nå…?

Frykt ikke. Gjennom spalten What If? svarer tegneserieskaperen og tidligere NASA-ansatt Randall Munroe på hypotetiske og mer eller mindre absurde spørsmål som sendes inn fra lesere som lurer. Om du bare er litt geeky har du garantert sett stripene hans rundt omkring, selv om du aldri har besøkt hjemmesiden, som forøvrig er utstyrt med følgende:

Warning: this comic occasionally contains strong language (which may be unsuitable for children), unusual humor (which may be unsuitable for adults), and advanced mathematics (which may be unsuitable for liberal-arts majors).

Her er noen eksempler:


Jeg skal ikke skryte på meg å skjønne alle vitsene (graden min er tross alt i kultur og samfunn), men jeg kan kaste bort ganske mye tid på å bla igjennom arkivet hans og le (som for eksempel nå, når jeg bare skulle lime inn noen eksempler her). Jeg har også fulgt med på What if?-spalten, og måtte selvsagt ha boka.

Folk lurer på mye rart. Folk som Munroe tar seg tid til å svare på det – og illustrere i tillegg. Jeg tror kanskje noe av det morsomste med denne boka var «Weird (and worrying) questions». Når du ber folk sende inn «hva hvis»-scenarioer, så kommer det virkelig noen rare – og bekymringsverdige – spørsmål.

weird-and-worrying

weird-and-worrying2

Munroe har tidvis en tendens til å svare seg ganske langt bort fra det originale spørsmålet. Av og til ender han et helt annet sted enn det som opprinnelig ble spurt om, men det skjer gjerne i de tilfellene svaret enten er at det er umulig, eller at det er umulig å svare på (på grunn av for mange variabler, manglende tilgjengelig informasjon, osv). Dette er på den ene siden interessant, men på den annen side kan det bli litt i meste laget her og der. Dette var ikke en sånn type bok jeg kunne lese fra perm til perm. Jeg tok heller frem boka nå og da, og leste et eller flere spørsmål før jeg la den fra meg igjen. Men det er helt greit, ikke misforstå.

Jeg kan ikke annet enn å berømme Munroe for både kreativitet og kunnskap. Ikke bare klarer han å svare på disse gæærne hypotetiske situasjonene, men han gjør det med humor og på en lettfattet måte som gjør at «liberal arts majors» også kan klare å henge med i svingene. Han skriver underholdende, og det er fullt mulig å lære en hel del av å lese boka – selv om situasjonene beskrevet er absurde.

Julegave til favorittnerden din, kanskje? Jeg tror det.

kortsagt-whatif

Randall Munroe om What if?

Om forfatteren:
Randall_Munroe_ducksRandall Munroe (f. 1984) er en amerikansk webtegneserieskaper som tidligere jobbet med robotikk i NASA. Som liten oppdaget han tegneserien Tommy og Tigern, og ble frelst. Han studerte fysikk ved Christopher Newport University, og begynte å jobbe i NASA. Han har siden 2006 jobbet fulltid med tegneserien xkcd, som i 2007 hadde opptil 70 millioner klikk på én måned. Han bor i Massachusetts.
Wikipedia | goodreads