En av hennes fineste illustrasjoner er Prinsessen på erten, prinsessen som sover på en stor stabel myke dyner. Slik ser jeg også for meg Annine på det siste, i sin egen seng, med en kjærlig familie omkring seg og et hav av myke puter.

Forfatteren, bildekunstneren og illustratøren Annine Qvale sovnet inn på kvelden 27. november 2014. Vi hadde lenge visst at hun var alvorlig syk. Likevel håpte vi i det lengste, håpte og trodde. For Annine var selve håpet og livsviljen. Preget av langt fremskredet kreftsykdom kunne hun ta en i armen og si; ”nei, nå er det lenge siden jeg har invitert dere på middag. Det må vi gjøre noe med, snart”.

Annine vaanniner født 28. april 1963 og hadde sin utdannelse fra Oslo Tegne- og Maleskole. I 2000 debuterte hun som barnebokforfatter med historien om Kastanjefolket, som hun selv illustrerte. Hun illustrerte også andre forfatteres bøker og blir nok særlig husket for sine illustrasjoner til ulike eventyr.

Annine Qvale var et organisasjonsmenneske med mange tillitsverv. Hun ble valgt inn i styret til Norske Barne- og Ungdomsbokforfattere i 2012 og gikk straks inn i vervet som nestleder. Men allerede i sitt første år i vervet merket hun sykdommen. Pliktoppfyllende som hun var, forsøkte hun å gjøre en innsats i styret gjennom sykdomsperioden. Men tidligere i år innså hun at det fantes viktigere ting å bruke kreftene på og trakk seg fra styrearbeidet. Som illustratør arbeidet hun helt til det siste med sine prosjekter.

Annine var en forfatter og illustratør som har satt spor etter seg. Som foreningsmenneske var hun en fighter som slåss for kunstnernes kår og rettigheter. Vi er mange som ikke bare vil savne henne, men som savner henne allerede.

Våre tanker går til Håkon og familien.

Bjørn Ingvaldsen

Styreleder i Norske Barne- og Ungdomsbokforfattere.