Fylkestinget i sør-Trøndelag har utnevnt Nina E. Grøntvedt til skapende fylkeskunstner 2015, hun mottar et stipend på 150 000 kroner.

Sør-Trøndelag fylkeskommune skriver Nina Elisabeth Grøntvedt (f. 1979) er forfatter og illustratør og skriver barne- og ungdomsbøker. Hun har vært forfatter på heltid i 5 år. Å reise på turné med Den kulturelle skolesekken i og utenfor Sør-Trøndelag og andre litterære opptredener har vært hennes viktigste inntektskilder. Hun søker stipendet for å få mer tid til å skrive og illustrere nye bøker for barn og unge. Nina vil bruke stipendet til å skrive fjerde og siste bok i dagbokserien om 12 år gamle Oda, lage flere bildebøker om ”Den lille helten” og starte arbeidet med en ny spenningsserie for barn. Hun ønsker også å lage tegnspråkversjoner av bildebøkene og skrive filmmanus av bokserien om Oda.

Vurderingskomiteens uttalelse:

Nina Elisabeth Grøntvedt skriv sprudlande barnebøker og er ein glitrande formidlar. Grøntvedt arbeider fulltid som forfattar og har klare mål for den vidare forfattarskapen. Ho er svært etterspurt av Den Kulturelle Skulesekken, skular og bibliotek. Mange jubla da ho flytta heim til Trondheim i 2013. Grøntvedt er utdanna illustratør frå Southampton og har gått forfattarutdanninga ved Norsk Barnebokinstitutt. Ho har skrive og illustrert to bøker om ”Den lille helten” og tre bøker i dagbokserien om 12 år gamle Oda som bur i Trondheim. Oda si intense vingling mellom barnlege og vaksne tankar er skildra med humor og alvor, og med imponerande forståing. Bøkene er ujålete, fantasifulle og spennande. Både unge og vaksne kan raudne av dei eksepsjonelt pinlege situasjonane Oda hamnar i. Grøntvedt utmerkar seg med høg kompetanse i alle ledd frå plot-oppbygging til illustrering, bokdesign og møte med publikum. Lydbokversjonar er lese inn av forfattaren sjølv. ”Hei, det er meg! vart nominert til Brageprisen og er omsett til svensk, tysk, nederlandsk, russisk, ukrainsk og dansk. ”Absolutt ukyssa” vart kåra til årets beste lydbok av barnebokkritikk.no. Grøntvedt er ei av landets nye barnebokstjerner. 

Samtidig ble musiker Truls Lorentzen utnevnt til utøvende fylkeskunstner 2015.

Formålet med fylkeskunstnerordningen er å gi talentfulle profesjonelle kunstnere og kulturutøvere i etableringsfasen utviklingsmuligheter. Fra og med 2010 har man utnevnt en skapende og en utøvende utøver.