Foto: Trine Sirnes

Foto: Trine Sirnes

–  Jeg liker å skrive underfundige og melankolske bøker, gjerne med en dråpe humor. Det seier forfattar og illustratør Lisa Aisato, som var NBU-medlem i desember.

Lisa har gjeve ut fleire barnebøker, som En fisk til Luna (2014),  Fugl (2013) og Odd er et egg (2010)

–  Kvifor valde du skrive for barn/ungdom?

–  Mulig dette er å banne i kjerka, men jeg ser først og fremst på meg selv som illustratør, dernest forfatter.  Jeg elsker å tegne, og når du elsker å tegne og liker å skrive er barnebok noe av det morsomste, mest utfordrende og spennende du kan jobbe med. Barn er også et veldig ærlig publikum, det setter jeg pris på.

–  Kvifor ville du bli forfattar?lisa-bok1

–  Jeg hadde ikke noen stor drøm om å bli forfatter, men jeg ønsket veldig sterkt å leve av å tegne. Av og til blir jeg nysgjerrig på bildene jeg lager. Hvem er dette, hva skjer her, hva er konteksten. Da kommer historiene. Alle mine bøker har begynt med et bilde, så har historien kommet etterpå. Så du kan si at jeg har jobbet hardt for å bli illustratør og kanskje heller snublet litt over forfatteryrket.

–  Er det noko sak du er spesielt opptatt av som forfattar og illustratør?

–  Når jeg tar et skritt tilbake ser jeg at jeg opptatt av ensomhet og annerledeshet.

–  Kva likar du best å gjera når du ikkje skriv?

– Da liker jeg aller best å tegne mens jeg hører på en god lydbok eller en spennende podkast. Jeg er veldig glad i Radiolab, This American Life og  nye Serial. Jeg er også veldig glad i å tegne med datteren min på 4 år. Ofte tegner hun og jeg fargelegger. Det er gøy! Jeg elsker også gode tv-serier. Jeg er en klassisk nerd som går dypt inn i foreksempel Game of Thrones. Har lest alle bøkene, studert kart og sett bakomfilm.

–  Kva forventningar har du til NBU?

–  Jeg håper NBU kan hjelpe meg litt når det gjelder å holde meg oppdatert på hva som skjer på vårt felt. Jeg er ikke alltid like flink til å følge med. Jeg håper også at jeg lettere får informasjon om stipender og ting å søke på. Jeg har aldri søkt på noe selv, men tenker at det kanskje er på tide å finne ut av hvilke muligheter som finnes. Det er også hyggelig med det sosiale. De jeg kjenner av barne-og ungdomsbok-forfattere er uhøytidlige, fine folk.