At moderne ungdomsbøker kan være knallharde saker, er gammelt nytt. Men med de siste åras oppsving for dystopi-sjangeren, har ungdomslitteraturen tatt strake veien ned i mørket.

Det skriv Marie L. Kleve i ein bokkommentar i Dagbladet, med tittelen Har de en liten djevel på skulderen som roper: «Mere blod! Mere blod!»?

Den seiglivede normen om at litteraturen ikke skal «ta livsmotet fra barnet», opprinnelig lansert av den danske filosofen K. E. Løgstrup (1905 — 1981), er på vikende kurs, og ser ikke ut til å gjelde for ungdomsbøkene lenger, skriv Kleve.

Konklusjonen i kommentaren er:

Noen av de mest voldelige bøkene jeg har lest har også vært blant de minst spennende. Mens de mest spennende og gripende bøkene er de som ikke pøser på, men som holder tonen når det virkelig gjelder, som borrer i det vonde, uten å kunne beskyldes for å være spekulative.

Les heile kommentaren her: