Undertittel: Et portrett av en generasjon
Sjanger: S
akprosa/dokumentar
Utgitt: 2014
Format: Innbundet
Oversatt av:
Forlag: Cappelen Damm
ISBN: 9788202429874
Sider: 356
Kilde: Kjøpt selv
Hjemmeside med smakebiter

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Forlaget om boka:
Fra ungdommen portretterer en generasjon som har opplevd den høyeste materielle velstand noensinne, levd under de beste levekårsundersøkelser. Men også en generasjon som har de høyeste statistikker med psykiske problemer og diagnoser gjennom tidene. Den 22.7 ble også uskylden borte, kanskje for alltid. 24 ungdommer forteller sin historie og portretteres. Unike historier som tar pulsen på Norge i dag og som du aldri glemmer.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Dette var et av de prosjektene jeg ble umiddelbart nysgjerrig på og interessert i så fort jeg hørte om det. Alle mener noe om ungdommen, og det har de gjort i tusenvis av år:

We live in a decaying age. Young people no longer respect their parents. They are rude and impatient. They frequently inhabit taverns and have no self control.

Høres ut som noe du kunne ha sagt? Eller som noe noen har sagt til deg? Vel, det står skrevet på en 6000 år gammel egyptisk grav. Det finnes flere eksempler her. Hver eneste generasjon klager på generasjonene som kommer etter. *host* ephebiphobia *host*.

Så kommer det altså et multimedieprosjekt hvis mål er å dokumentere og gi stemme til ungdommer fra hele Norge. Hverken mer eller mindre. Alle snakker om ungdommen, men hvem er de egentlig, og hva tenker de selv?

Det er nok bildet av Josephine Albreksten som har blitt brukt mest i forbindelse med boka. Det var på forsiden av A-magasinet (Aftenposten) for en tid tilbake, og hos nettopp Aftenposten kan du se klipp fra prosjektet. Josephine som har blitt mobbet siden barneskolen, og som utviklet spiseforstyrrelser og ble innlagt på sykehus for første gang da hun var 14. Hun fant trøst i Lolita-kulturen og Japan, der det er mer fokus på å være søt enn sexy. Hun forteller selv at hun ikke har mange venner «in real life», at hun aldri har hatt det, men at hun har blitt kjent med folk fra samme subkultur på nettet. Hun elsker stilen, men hun kjenner også på de tilfeldige blikkene på gata, lurer på om de hvisker om henne. Hun mistenker det går diverse rykter, men det er ingen som snakker til henne.

Josephine er bare en av ungdommene forfatterne har fulgt. Boka er virkelig nydelig. Du legger kanskje merke til at jeg hele tiden omtaler det som et prosjekt fremfor ei bok, og det er fordi det strekker seg utover permene. Hjemmesiden deres, for eksempel, er et lite kunstverk i seg selv (den nytes best med lyd). De har ikke bare skrevet om ungdommene. De har tatt massevis av bilder, og de har filmet og tatt opp lyd. De gjør virkelig et solid forsøk på å dokumentere ungdommen, og å gi dem en stemme.

Renate Tårnes, som så kjæresten bli skutt i hodet på Utøya. Jan Olaf Hornstuen, som «har deala det meste og gjort det med de fleste», og som husker tilbake til da han så overvåkningsbildene fra ranet og forsto hvor fucka han var. Farhad Mansouri som har fått endelig avslag på oppholdstillatelsessøknaden sin, og som er redd. Jonas Svensson, som ble stjerne over natten da han begynte å spille fotball for RBK. Isak Anders Utsi, som er en av viddas yngste reineiere, og lurer på om det faktisk finnes noen fremtid der han er. Og hvorfor danser egentlig Arva Syed? Jan Egil Høgden, som flyktet fra kulene på Utøya og som forsøker å fortrenge tanken om at han burde ha gjort mer for å hjelpe gjennom spillet Call Of Duty. Marte Ramberg, som ikke lenger maktet å føle seg som en skuffelse hver eneste dag. Også videre, også videre.

Fra ungdommen er en samling historier. De er overraskende ærlige og personlige. Det er tydelig at forfatterne har kommet tett på personene som portretteres. Jeg anbefaler prosjektet varmt. Det er nærgående og respektfullt. Et portrett av en generasjon.

kortsagt-fraungdommen

Bok-trailer:

Om forfatterne:
paragon8Paragon Features består av journalistene Lars Andreas Ellingsgard Øverli (28), Martin Slottemo Lyngstad (24) og Aleksander Andersen (25). Bedriften omtaler seg selv som et mobilt reportasjebyrå med hus og kontor ombord i en buss.
Mer om hver av forfatterne