Jeg henger evig bak når det gjelder å få skrevet anmeldelser av det jeg leser, så her kommer et samleinnlegg om tegneserier jeg har lest i det siste.

Saga #1-24, fordelt på 4 volum – Brian K Vaughan og Fiona Staples

saga1Forlag: Image Comics
Utgitt: 2012-2014
ISBN: 9781607066019, 9781607066927, 9781607069317, 9781632150776
Sider: Ca 550 totalt

Forlaget om boka: Saga is the sweeping tale of one young family fighting to find their place in the worlds. Fantasy and science fiction are wed like never before in this sexy, subversive drama for adults.

Jeg sier: Saga er en stor og ambisiøs fortelling. I kjernen finner et ungt par som kjempet på forskjellige sider i en galaktisk krig – en slags Romeo og Julie. De får en liten datter, men må flykte fra fiender på begge sider som mener forholdet deres er skadelig og/eller motbydelig. Vi snakker en romantisk og actionfylt «space opera», skrevet med en humoristisk vri, gjennom datterens tilbakeblikk (altså, hun kommer med innskytelser utenfor snakkeboblene, fra en gang i fremtiden). Det funker, vi får hint om hva som er i vente, samtidig er det noe sjarmerende med å fortelle historien til foreldrene. Hvor nå enn flaut/trist/morsomt/opprivende det måtte være.
Jeg er solgt. Saga har blitt mer og mer populær siden utgivelse. Jeg kjøpte de første to i fjor en gang, men de ble liggende noen måneder. Nå har jeg slukt de fire første. Man vet aldri helt hvor forfatterne skal ta fortellingen, for de er så herlig fantasifulle. Selv om det definitivt er voksne temaer her, så er det noe barnslig med fantasien deres. Skapninger som bryter helt med hva evolusjon ville ha tillatt, for eksempel. Jeg gleder meg til fortsettelsen!

God Hates Astronauts vol. 1 – Ryan Browne

Forlag: Image Comics
Utgitt: 2013
ISBN: (ebok)
Sider: 180

Forlaget om boka: God Hates Astronauts follows the story of a group of incompetent, small-minded, super powered narcissists called «The Power Persons Five» who are hired by NASA to stop all farmers from launching themselves into space in homemade rocket ships. Unfortunately for NASA, this goal is scarcely even addressed and the book focuses more on extramarital affairs, bank-robbing owls, big gross swollen heads, ghost cow heads, olde tyme boxers, tigers eating cheeseburgers in the Crab Nebula, buffalo judges and tons of aggressive swearing. Not so much a superhero book as it is a parody of basically everything and a celebration of weird that is jam-packed with references to RoboCop and Die Hard.

Jeg sier: Okay, jeg skjønner greia. Forfatterne har tatt alt det mest harry du kan tenke deg med tegneserier og actionfilmer, og laget en parodi. Det er åpenbart at de har prøvd å skape noe som er så dårlig at det er bra. Problemet mitt er bare at det er så dårlig at det er dårlig. Dette funket ikke for meg. Joda, jeg lo på et tidspunkt, men det var det. Det oppleves som at de prøver for hardt til å gjøre det så smakløst og harry som mulig. Det er definitivt smakløst og harry, men det klarer ikke å komme seg i havn med å være så dårlig at det blir morsomt. Jeg synes ikke det var så morsomt. Da forble den bare dårlig… Men den finner nok sine lesere.

Alex + Ada (#1-5, volum 1) – Jonathan Luna og Sarah Vaughn

Forlag: Image Comics
Utgitt: 2014
ISBN: (ebok)
Sider: 132

Forlaget om boka: Alex + Ada is a sci-fi drama set in the near future. The last thing in the world Alex wanted was an X5, the latest in realistic androids. But after Ada is dropped into his life, he discovers she is more than just a robot.

Jeg sier: Dette var litt av et funn. Det minner meg umiddelbart om den japanske serien Chobits: En ung mann blir tilfeldigvis eieren av en utrolig avansert robot. Ada er en gave som han i utgangspunktet har tenkt til å returnere, men han klarer ikke. Greit nok, jeg er svak for science fiction som pirker borti hva det er å være menneske (en robot som ser ut som og oppfører seg som et menneske=menneske? Eller? Hvorfor ikke?). Men jeg falt umiddelbart for streken og komposisjonen, også. Karakterene og situasjonene er så levende her. Måten rutene er bygget opp. Det formidles mye utenfor snakkeboblene, og det er akkurat sånt som gjør en tegneserie fantastisk. Jeg kommer definitivt til å følge serien videre.

Nemi: X – Lise Myhre

Forlag: Egmont
Utgitt: 2014
ISBN: 9788242950635
Sider: 168
(Anmeldereksemplar)

Forlaget om boka: Årets bok samler det beste fra årene 2007 og 2008 – striper, helsider, forsider og mye annet – og her begynner en ny fase i Lise Myhres forfatterskap å tre frem. Figuren Nemi er stadig like kjapp i replikken, men her er også kloke funderinger rundt det å leve i forhold, å velge mellom ansvar og frihet, i det hele tatt ting selv en opprører før eller siden må ta stilling til. Boka inneholder den fantastiske firesiders historien om Døden, som har blitt mange leseres favoritt, og en vakker bildelegging av Inger Hagerups dikt Den korsfestede sier.

Jeg sier: Vel. Det er Nemi. What’s not to like. Jeg har egentlig ikke noe særlig mer å si enn det.