Norske forfatterorganisasjonar, blant dei NBU, er med på kronerulling for å hindre at Google held fram med å digitalisere bøker. Den amerikanske forfatterforeningen Authors Guild har vore i krig med internettgiganten Google sidan 2005. Bakgrunnen er at Google har digitalisert millionar av boktitlar og har også gjort utdrag av bøkene tilgjengeleg på nettet, uten å betale vederlag til forfattarane.

Klassekampen skriv om saka i artikkelen Sponser kamp mot Google:

«– Vi risikerer at Google får et tilnærmet globalt monopol på digitaliserte bøker, sier Yngve Slettholm, administrerende direktør i Kopinor til avisa.

Nå har også norske skribentorganisasjoner, som Den norske Forfatterforening og Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening (NFF), kastet seg inn i striden. Sammen med rettighetsorganisasjonen Kopinor har de startet kronerulling til støtte for Authors Guild.

– Googles prosjekt innebærer en uthuling av opphavsretten i USA, sier Slettholm.

– Hva vil utfallet av saken bety for norske forfattere?

– De direkte økonomiske konsekvensene vil nok bli relativt begrenset, men saken dreier seg om en viktig prinsippavklaring.

Trond Andreassen i NFF mener å bidra handler om solidaritet med de amerikanske kollegene. Men han peker også på at kjennelsen i det amerikanske rettssystemet kan få konsekvenser utenfor USA.

– Hvis Google får medhold i at de kan skanne inn bøker og legge ut deler av dem, vil andre aktører kunne gjøre det i samme i andre deler av verden, sier Andreassen, som selv har bedt flere norske organisasjoner om å gi penger.»

Fleire opplysningar om saka finn du i KK-artikkelen.