Da er mars måned i gang, og det er tid for å samlese den andre boken som er nominert i klassen Årets roman til Bokbloggerprisen 2014. En samlesing jeg har ansvaret for: Finne ly av Aina Basso. Bokelskerinnen vil naturlig nok ha et ekstra fokus på Aina Basso og hennes forfatterskap denne måneden, og jeg oppfordrer alle lesere til å plukke opp denne romanen og andre titler fra Bassos forfatterskap.

Aina Basso er født i 1979, og kommer fra Giske i Møre og Romsdal. Hun har studert arkeologi ved NTNU og har en master i historie. Hun er tilknyttet Oslo byarkiv, og historieinteressen er også godt forankret i hennes forfatterskap. Basso debuterte i 2008 med den historiske ungdomsromanen Ingen må vite, og har så langt skrevet fire bøker. Hun har blitt nominert til og mottatt flere priser for bøkene sine. Basso skriver med en særegen, poetisk røst som både kritikere og lesere av bøkene hennes har fremhevet.

Foto: Tove K. Breistein /Samlaget

Romanen Finne ly ble lansert høsten 2014 og er en historisk roman for voksne. Handlingen foregår på Finnskogen i 1849:

Hanna søkjer teneste hos ein enkemann med to søner. Karfolket på garden har ikkje mykje til overs for dei som er av reisande slekt, og Hanna må halde tett om kven ho er. Den yngste sonen får eit godt auge til henne, men odelsguten står i vegen for hans forsøk på å nærme seg. Fordommar, frykt og sjalusi gjer seg etterkvart gjeldande, og Hanna må ta stilling til kva tryggleiken er verdt om han går på kostnad av hennar eigen fridom. Finne ly er ei forteljing frå romanifolkets nære forhistorie, som også speglar vår tid.

Mange bokbloggere har allerede lest og omtalt boken, og dere som har gjort det må gjerne ta frem igjen disse bloggpostene og linke til anmeldelsen i linkefunksjonen på vår offisielle blogg her. Hvis du ikke er bokblogger, men vil være med å lese, kan du følge hashtaggen #Bokbloggerprisen2014 på twitter og instagram.

God samlese – måned!