Kritikerprisen for beste barne- og ungdomsbok 2014 vart torsdag tildelt Gro Dahle og Svein Nyhus (ill.) for Akvarium.

Her er grunngjevinga:

Kritikerprisen for beste barne-og ungdomsbok 2014 går til Gro Dahle og Svein Nyhus, for billedboka Akvarium, Cappelen Damm.
-Vesle Moa bor alene med mora. Siden mora er en fisk som bor i et akvarium i stua, er det Moa som må ta seg av mora, og ikke omvendt. Slik er utgangspunktet for en stram og konsentrert tekst og fabulerende illustrasjoner, som begge åpner rom inn i fantasiens verden og snakker på hver sine vis et mildt og vakkert språk om det vonde og vanskelige, uten å uskyldiggjøre historien. For det er en brutal historie som fortelles, om en mor som har trukket seg bort fra verden, og om den lille dattera som holder tak i henne. Svein Nyhus briljerer i fantastiske kombinasjoner, og Gro Dahle har knapt noensinne skrevet en billedboktekst som er så konsentrert og stram, så lyrisk og vakker, men samtidig med så mye så dempet smerte i seg, sa Geir Vestad i sin tale under utdelingen 5. mars på Litteraturhuset i Oslo.

Ingvild H. Rishøi fekk Kritikerprisen for beste skjønnlitterære vaksenbok for Vinternoveller.

Guri Fjeldberg fekk prisen Årets litteraturkritiker 2015 for innsats som kritikar blant anna i Bergens Tidende.

Kritikerprisen for beste sakprosabok for vaksne gjekk til Tore Rem for Knut Hamsun. Reisen til Hitler, og  Kritikerprisen for beste omsetjing vart tildelt Hege Susanne Bergan for Bønn for Tsjernobyl. En fremtidskrønike av Svetlana Aleksijevitsj.

Meir om prisane kan du lesa på nettsida til Kritikerlaget: