Norske barne- og ungdomsbøker konkurrerer om mange priser. Likevel er det langt mellom de doble prisvinnerne. Og mellom prisvinnende bøker som virkelig elskes av målgruppa.

Det skriver Gerd Elin Stava Sandve i en kronikk i Dagsavisen.

Hun viser til hvor lite overlapp det er mellom de bøkene som var nominerte og vant Kulturdepartementets litteraturpriser, og nominasjons- og vinnerlistene til andre litterære priser for barne- og ungdomsbøker.

«Ingen av forfatterne som var nominerte Kulturdeparte­mentets priser, var nominerte til verken Bragepris, Kritiker­pris, Upris eller Arks barnebokpris for 2014. I år var det faktisk kun én overlappende nominasjon – Lisa Aisatos bildebok «En fisk til Luna» sto på lista til både Brage- og Kritikerprisjuryene, uten å vinne noen av dem», skriver hun.

Hun mener at det egentlig ikke er så rart, siden barne- og ungdomsbøker spenner om alt fra pekebøker til bøker for nesten voksne. Men likevel:

«Samtidig er det lett å påpeke at utvalget ofte kan virke tilfeldig, eller i hvert fall styrt av litt uklare kriterier. Velger juryene bøker som appellerer til beleste voksne, eller for den unge og per definisjon mindre erfarne målgruppa? Skal prisen fokusere på småbarnsbøker? Ungdomsbøker? Bildebøker? Serier? Popularitet eller kunstnerisk verdi, hva nå enn dette siste måtte være?»

Les hele kronikken her: